El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena obre una relació bilateral de seguretat amb el govern d’Euskadi
  • CA

“Seria una mena de reunió bilateral de seguretat però per cooperar”. Així descriuen fonts d’Interior a El Món un dels primers moviments institucionals del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Segons ha pogut saber aquest diari, Elena i el seu homòleg basc, el conseller basc de Seguretat i vicelehendakari, Josu Ergoreka, s’han “emplaçat a reunir-se passat l’estiu” a Euskadi per enraonar sobre la matèria aprofitant que tots dos governs tenen transferides les competències de seguretat i les seves policies, Mossos i Ertzaintza són integrals.

De fet, Elena, un cop va ser conseller ja va rebre una trucada del govern basc per tal de tenir un primer contacte i presentar-se. Després d’una conversa orientativa, aquest dilluns Erkoreka ha contactat amb Elena per telèfon i han matingut una conversa “cordial” que ha servit per “donar formalment la benvinguda i compartir unes primeres opinions abans que es coneixin personalment”.

Així, el conseller català i el vicepresident basc han concertat una cimera que se celebrarà a Euskadi el mes de setembre, octubre a tot estirar. La intenció és articular un “espai de reflexió i trobada entre els dos executius per mirar de cooperar”. “Serà un inici de cooperació bilateral dels dos governs en matèria de seguretat“, indiquen des d’Interior.

La idea també és esbossar una estratègia conjunta en la demanda de traspassos de competències de seguretat o el nivell d’implicació internacional de les policies basques i catalanes en les organitzacions policials internacionals com Europol o Interpol, el paper d’aquests cossos al Centre d’Informació contra el Terrorisme i Crim Organitzat o l’accés als sistemes i arxius internacionals.

A més, els dos consellers també busquen amb aquestes trobades comparar els sistemes de selecció i oposició d’agents -el sistema basc de tria sempre ha tingut defensors a Catalunya-, l’armament, recursos tècnics i operatius així com d’Informació a més de l’orientació de seguretat pública que volen aplicar, en principi, els dos executius. De fet, Erkoreka va assumir la conselleria amb una cartera de reformes que passava per la transformació tecnològica-digital, el rejoveniment i relleu generacional de les plantilles i la coordinació i integració de sistemes entre institucions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 06, 2021 | 00:28
    Luisnomeacuerdo juliol 06, 2021 | 00:28
    Quico que no se te olvide que por encima de los dos consejeros de las dos comunidades autónomas esta el ministro del interio de tu país, España. Lo dicho mejor a las ñapas. Tienes más porvenir.
  2. Icona del comentari de: mike a juliol 06, 2021 | 00:34
    mike juliol 06, 2021 | 00:34
    havia entès que es reunirien en una "tasca", i no em sorprendria... de que serveix aquest postureo? això ve abans o després del partit de la selecció catalana contra la basca?
  3. Icona del comentari de: 87 a juliol 06, 2021 | 00:59
    87 juliol 06, 2021 | 00:59
    Rebelióooooonnnnn ! Sedicióooooooonnnnnnnn ! Malversacióoooooooooooonnnnnnn ! Jo,jo,jo,jo,jo,jo ....Ñordos.
  4. Icona del comentari de: Avia a juliol 06, 2021 | 06:35
    Avia juliol 06, 2021 | 06:35
    No pregunten si ens agrada? Veig que el Sr. Conseller va tirant pilotes fora per trobar excuses a les seves actuacions. La poblacio catalana haurem d,apendre actuar com la vasca, potser ja es hora.
  5. Icona del comentari de: Duna a juliol 06, 2021 | 08:43
    Duna juliol 06, 2021 | 08:43
    Luisnomeacuerdo, pren la pastilleta per el alzheimer i torna a la cova...
  6. Icona del comentari de: Carlos a juliol 06, 2021 | 09:27
    Carlos juliol 06, 2021 | 09:27
    Reunió bilateral entre dues Comunitats Autònomes, cap problema. Però els catalans a seguir fent la declaració de la renda a la Hisenda Espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa