¿Qué ha dicho la señora Susana Díaz cuando se estaba decidiendo que inversión llegaba a Andalucía en una cárcel con el señor Junqueras? ¿Qué ha dicho cuando ha habido  llamadas de gracia para beneficiar a los que han dado un golpe contra la democracia? ¿Qué ha dicho cuando los presupuestos de España se deciden en una cárcel? Nada. No puede estar callada”. Aquestes són les paraules que pronuncia Inés Arrimadas en el clip electoral de campanya de les eleccions andaluses. Fins i tot, en actes com el d’aquest vespre a Sevilla on parlava de la igualtat entre homes i dones. Un acte que no ha reunit ni a una quarantena de persones en les ja famoses carpes de Ciutadans, de color taronja i ondulades. 

 

Aquest és només un exemple de quin és el veritable protagonista de campanya electoral andalusa: Catalunya. No el procés, l’independentisme o el sobiranisme, no. Catalunya i els catalans.  Per què les crítiques no distingeixen. Com exemple, el segon debat de candidats que es va celebrar dilluns a la nit. Només la candidata d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez,  va ser l’única que es va esgargamellar tot suplicant als candidats que enraonessin d’Andalusia i no pas de Catalunya. 

L'autobús de campanya de Ciutadans per Andalusia
L’autobús de campanya de Ciutadans per Andalusia | QS

 

La candidata socialista, Susana Díaz, no té cap mania en dir que hauria aplicat abans el 155. El candidat popular, Juan Manuel Moreno, retreu a l’actual presidenta el seu silenci davant els pactes que Pedro Sánchez fa amb Podemos i els independentistes catalans. Fins i tot, el líder del PP, Pablo Casado, està gastant tota la pirotècnica per intentar sobreviure i que un mal resultat el dos de desembre no faci trontollar el seu lideratge ni la seva estratègia. Una pirotècnia que té com a carro gros, Catalunya. 

 

 

De retruc de Catalunya, l’altra protagonista de la campanya és Vox. El partit que es vanta d’haver saltat a l’escenari gràcies a la seva batalla judicial i mediàtica contra els líders del procés sobiranista. L’aparador català ha servit als ultradretans espanyolistes per sortir a la foto i amb relleu. Val a dir, que ara en el seu argumentari electoral, Catalunya queda en un segon pla i guanya el discurs antiimmigració i antisistema. Un discurs que fa patir als estrategues de campanya de tots els partits. L’acusació general i generosa que la Junta està farcida de “paniaguados” i de “chiringuitos” fa patir a Ciutadans, PP i PSOE. I, també, a Podemos, ja que segons la fomuda demoscòpia, hi ha un significatiu traspàs de votants dels podemites cap a Vox. 

 

El PP s’ha deixat caure als braços de Vox. De fet, compartiran manifestació pro unitat d’Espanya de dissabte convocada per DENAES, que passat per la traductora vol dir contra Catalunya. Fins i tot, hi ha candidats provincials del PP, com la malaguenya Esperanza Oña,  que reclamen als protovotants de Vox que “tornin a casa que estaran més còmodes”.  I Ciutadans no renega dels vots de l’ultradreta si fa president al seu candidat, Juan Marin. Precisament un home que ha tingut el carnet del liquidat Partit Andalucista, del PSOE, del PP i ara de la formació taronja. “No pactarem amb Vox, però si ens vota, estarem encantats”, ha admès Marin en una entrevista de campanya.

 

Posada Catalunya enmig, els candidats també han injectat suposada matèria ideològica. Díaz no para d’apel·lar al vot útil de l’esquerra per evitar que el bloc de la dreta agafi les claus del Palau de San Telmo, la seu de la Junta. Díaz dibuixa una conjura de PP, Cs i Vox per foragitar els 40 anys de regionalisme socialista. D’aquesta manera intenta seduir a través de l’eficàcia els vots estables d’Adelante Andalucía -la coalició de Podem i IU-, presentant un full de serveis encomiables: el canvi d’Andalusia en els darrers 40 anys com a paradigma de l’estat del benestar.  Un argumentari atacat per l’esquerra i per la dreta amb l’esperança -difícilissima- de arrabassar al PSOE el feu andalús. Díaz sap que guanyarà però no sap amb qui haurà de pactar i per això, continua prometent el maná de l’obra pública:  farà tot el possible per portar l’AVE a Marbella. 

 

Aquesta setmana però ja arriba el setè de Cavalleria. Els grans líders aterren. Pedro Sánchez ho ha fet a Marbella abans de marxar de gira.Ha venut el suposat acord amb Gibraltar, ha bellugat l’espantall de la dreta i ha demanat “sentit comú”. I Ciutadans ha estrenat aquest dimarts els seus coprotagonistes de campanya. Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Susana Díaz i Pedro Sánchez serigrafiats al bus de campanya amb el lema “Se ríen de España, se ríen de ti”. L’autobús ha aparcat aquest vespre a la immensa rotonda de l’estació de Santa Justa. Un senyor amb camisa blanca el retratava. Era un català que, per feina, corria per Sevilla. “No sé qui riu, perquè a mi, amb aquest rètol, se’m glaça qualsevol somriure”. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa