El Parlament fa del Codi Civil català una nova "estructura d'Estat"

La tramitació del llibre sisè del document converteix el seu homòleg espanyol en una norma "subsidiària" a Catalunya

El Parlament ha acceptat aquest dimecres la tramitació del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya amb el rebuig a l'esmena a la totalitat presentada pel PPC. Els populars han estat, de fet, els únics en votar a favor de la seva esmena al·legant que el redactat d'aquest llibre sisè supera les competències de la Generalitat. C's s'ha abstingut i la resta de grups parlamentaris han votar en contra de l'esmena. Durant el debat, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha considerat el Codi Civil català una "estructura d'Estat".

És el segon debat de totalitat que li toca superar a aquest llibre del Codi Civil, que ja va passar per aquest tràmit l'anterior legislatura, tot i que aleshores la convocatòria d'eleccions en va fer decaure la tramitació. El llibre sisè està dedicat a les obligacions i als contractes i és el darrer llibre que conforma el Codi Civil català.

Entre els diferents tipus de contractes que regula el llibre sisè en destaca el de compravenda. Altres tipus de contractes que recull el llibre sisè del codi civil són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu.

També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l'altra el gestiona a canvi d'aplicar-hi millores; o el contracte d'aliments, pel qual una de les parts s'obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d'un capital, béns o drets.

El conseller de Justícia ha estat l'encarregat de defensar la tramitació del llibre sisè des del faristol del Parlament. Segons ell, un cop la cambra catalana aprovi definitivament el llibre, el Codi Civil espanyol es convertirà en una norma "d'aplicació subsidiària" a Catalunya.

El PPC ha estat l'únic en presentar una esmena a la totalitat en considerar que amb aquesta norma, el Govern pretén seguir la seva "desconnexió" de les institucions espanyoles. La diputada Esperanza García ha subratllat que el llibre sisè supera les competències de la Generalitat i ha pronosticat l'increment dels litigis judicials per les qüestions que s'hi regulen.

"El dret civil català va sobreviure a Felip V i a Franco. Avui, el PP el rebutja des d'aquest Parlament", ha lamentat Mundó. Tot i que en l'anterior legislatura C's també va presentar esmena a la totalitat, ha decidit "repensar" l'estratègia, segons ha explicat José María Espejo-Saavedra i no només no ha presentat esmena, sinó que s'ha abstingut en la votació.

La comissió de Justícia serà l'encarregada de debatre i esmenar el projecte presentat pel Govern abans que torni a passar per l'hemicicle per votar la seva definitiva aprovació.

Comentaris

envia el comentari