El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC ordena a Torra retirar la pancarta de suport als presos del balcó de Palau
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat al president de la Generalitat, Quim Torra, que retiri de la façana de la Generalitat la pancarta de suport als presos polítics. El tribunal dona a Torra 48 hores per fer-ho. D’aquesta manera, el TSJC estima les mesures cautelars sol·licitades per ‘Impulso Ciudadano’ per “incompliment dels deures als que està sotmesa l’Administració pública de representació del conjunt de la ciutadania”. 

El TSJC considera que la retirada cautelar no ocasiona una “pertorbació greu dels interessos generals”. També recorda doctrina del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem sobre la neutralitat necessària de les institucions. Un dels magistrats ha presentat un vot particular tot i que està d’acord en l’adopció de la mesura cautelar.

El tribunal descarta els arguments de la Generalitat, que negava la legitimitat de l’entitat demandant. Creu que s’ha de reconèixer “l’afectació objectiva” que suposa l’exhibició de la pancarta per als ciutadans “que no estan alineats amb l’opció ideològica” representada per la mateixa. Accepta la mesura cautelar plantejada per Impulso Ciudadano amb l’argument que fer-ho no suposa cap pertorbació per a l’interès general.

Així mateix, recorda que el Tribunal Constitucional apunta que les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, “no tenen el dret fonamental a la llibertat d’expressió que proclama la Constitució”. A més, apunta que el Tribunal Suprem també estableix el principi de “neutralitat institucional”, que si bé s’ha de reforçar durant els períodes electorals, “ha de mantenir-se en tot moment”.

El magistrat Eduard Paricio ha presentat un vot particular tot i que està d’acord amb l’adopció de la mesura cautelar. Ara bé, no considera adient que en aquesta interlocutòria s’incorporin referències “sobre el fons del debat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa