El TSJC apunta Torra com a motiu que no es pugui ajornar el 14F

Els magistrats difereixen dels arguments que van permetre l'ajornament basc i gallec | Entenen que el vicepresident no tenia competències per ajornar els comicis

La Sala Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha publicat la interlocutòria per la que manté la convocatòria electoral del 14-F. Després que divendres avancés la decisió, els magistrats han signat l’argumentari en una interlocutòria de 39 pàgines en les que, entre d’altres fonaments, diferencien perfectament el cas de les eleccions basques i galegues que sí es van ajornar. Aquest fet diferencial seria que el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser inhabilitat, i per tant, no es pot permetre que el càrrec estigui vacant. Un fet que contrasta amb la “discrecionalitat” dels presidents basc i gallec que era una decisió política més “discrecional”. Tot i això hi ha hagut un vot particular que apostava per mantenir l’ajornament electoral.

Així, els magistrats remarquen que “hi ha un punt de partida diferent a la convocatòria electoral i és que les eleccions gallegues i basques es van convocar per decisió política de President, en dissoldre anticipadament les cambres, mentre que les catalanes es convoquen per un acte degut o reglat com a conseqüència de la dissolució automàtica del Parlament”. “És indubtable”, continuen, “que en el primer cas hi ha un element de discrecionalitat més intens de què podria derivar cert marge de disponibilitat davant circumstàncies extraordinàries i imprevistes en el moment de la convocatòria. Una dissolució, per altra banda, forçada per la inhabilitació del president Torra pel mateix Tribunal. Al capdavall, els magistrats consideren que Pere Aragonès, com a vicepresident, no tenia competències per ajornar o suspendre les eleccions en un estat d’alarma on no s’hi inclou aquesta competència.

Per altra banda, el TSJC alerta que cal ser cauts amb la possibilitat d’ajornar unes eleccions. “Aquestes cauteles són traslladables a l’autoritat política o administrativa que convoca les eleccions, ja que la introducció de regles no predeterminades legalment, com en aquest cas la d’ajornament electoral i prolongació de el període de vacant cameral, pot provocar situacions que afectin, no només a la transparència i objectivitat del procés electoral, sinó també a el mateix principi democràtic en el normal funcionament de les institucions“, sentencien.

Així mateix, els magistrats consideren que “s’ha tingut en compte que no es dóna l’element d’imprevisibilitat en la força
major amb què s’empara la resolució impugnada, ja que la situació ja era coneguda el dia 21 d’octubre de 2020 quan no es va proposar candidat per a la presidència de la Generalitat”. Una manera d’incloure en el paquet dels despropòsits l’estratègia independentista. “Des d’aquest moment, la data del 14 de febrer de 2021 era la predeterminada legalment si en dos mesos no s’investia president o presidenta, la qual cosa hagués evitat la celebració d’eleccions perquè quedava un any més de legislatura“, afegeixen. “Transcorreguts els dos mesos, es va dissoldre el Parlament i es van convocar eleccions el dia 21 de desembre de 2020 a una situació d’estat d’alarma, sent previsible que hi hauria un repunt de la pandèmia per efecte de les festes nadalenques, el qual s’ha estabilitzat, i fins i tot minorat, en els últims dies”, puntualitzen.

Més informació en breu

Part de la interlocutòria del TSJC sobre l’ajornament electoral

Comentaris

  Pere Gil 01/02/2021 9:17 pm
  En resum, que els jutges han impedit ajornar-les perquè no els convenia. No sé per què tanta parafernàlia i tant de cuentu per justificar una cosa que tothom sap.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 01/02/2021 8:34 pm
  El TSJC i la Junta Electoral, sucursals "COLONIALS" de la "AUDIÉNCIA NACIONAL", han entrat de ple en campanya electoral contra l'Independentisme, amb una "JUGADA IL.LEGAL" planificada, coordinada i dirigida pel "Deep State Ñ", per intentar "RETORÇAR AL LÍMIT" el resultat de les eleccions. ! TOT S'HI VAL, PER DESACTIVAR L'INDEPENDENTISME, SIGUI AMB MESURES LEGALS O IL.LEGALS !
  Abril Pasqual 01/02/2021 8:31 pm
  Al tribunal "Don Palomo". Cap respecte. Abans d'escriure qualsevol interlocutòria haurien de fer-se alguna mena d'estudi de capacitats perquè han perdut el sentit de justícia. Es veu que la salut de les persones importa un rave tant als tribunals de la conxorxa de la claveguera de l'estat com el "gobierno" Ñ.
  Ramon 01/02/2021 5:33 pm
  Hi ha qui no hi veu diferències entre ERC i Junts per Catalunya. Doncs jo sí que n'hi veig. I el que és més important: Espanya també n'hi veu.
  Advocat 01/02/2021 5:30 pm
  Jutges fanatics, jutges de franco i la seva consty78, piys espanyols manats pel barrientos, un jutge de nivell infim que no es volen al Suptremo per la seva infima qualitat. NO SOM MELILLA BARRIENTOS, zero patatero, Volem jutges preparats, no rebuig supremo
  Doctor Strangelove 01/02/2021 5:27 pm
  Per fi serveix per alguna cosa aquest titella hiperventilat i fanàtic catòlic. Doc.
  Ricard 01/02/2021 4:21 pm
  Resum: Castellanistes marcant paquet.
  per un cop estic d.acord amb el tsjc 01/02/2021 4:06 pm
  Si el pallasso no hagues trencat la legislatura, o hagués acabat les coses convocant eleccions, ja fa mesos que hauriem votat. Però van fer càlculs electoralistes i s'enfonsaven. Fins que no ems desfem d'aquests processistes cap enlloc, no tenim res a fer per independitzar-nos.
  gavanenc 01/02/2021 3:09 pm
  A qui voleu enganyar colla de sacs de merda. Els unics culpables son els botiflers del PSC i els titelles del TSJC....

Nou comentari