El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Comptes actua a partir d’aquest divendres amb el mandat caducat
  • CA

El mandat de nou anys dels vocals del Tribunal de Comptes expira aquest divendres. Els seus 11 membres actuals (eren 12, però el català Lluís Armet va renunciar per motius personals el 2018) actuen des del 2012, quan Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba van pactar la composició d’aquest òrgan basant-se en l’equilibri entre PSOE i Podem d’aleshores al Congrés. La seva renovació està encallada de la mateixa manera que ho estan les del Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial, i el Defensor del Poble per la negativa del PP a facilitar el procés.

L’elecció dels nous membres requereix 3/5 parts de la cambra, impossible d’assolir sense els populars.El mandat del Tribunal de Comptes expira en el moment en què aquest organisme està més qüestionat. El procés extrajudicial per responsabilitat comptable contra els líders del 9-N —primer— i contra 34 excàrrecs de la Generalitat per l’acció exterior del Govern entre 2011 i 2017 ha reactivat les crítiques de nepotisme i biaix polític a un organisme té entre els seus membres el germà d’Aznar, Manuel Aznar, i l’exministra de Justícia del PP Margarita Mariscal de Gante. Segons una infirmació d’El País el 2014 prop de 100 de les 700 persones que formen la plantilla tenien llaços familiars amb alts càrrecs de la mateixa institució.

El Tribunal acumula episodis polèmics com l’absolució de l’exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, al 2019, condemnada en primera instància a pagar 22,7 milions d’euros per la venda de 5.315 habitatges protegits a fons voltors.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar que el fet que una exministra d’Aznar com Margarita Mariscal de Gante jutgi els líders independentistes és “un anacronisme”. El Tribunal va respondre a les crítiques assegurant en un comunicat insòlit que és un organisme “independent” amb un personal “altament qualificat” que actua amb consellers “inamovibles” que només poden ser rellevats per tres cinquenes parts del Congrés i del Senat.

La renovació està pendent d’un acord per renovar el CGPJ i el Tribunal Constitucional entre el PSOE i el PP que de moment Pablo Casado es nega a facilitar El líder dels populars va afirmar dimecres que acceptaria facilitar el procés si Sánchez s’avé a permetre que el 50% dels vocals del CGPJ els elegeixin els mateixos jutges, un cos on la dreta té preeminència. Des dels Estats Units, per la seva banda, Pedro Sánchez va descartar la possibilitat de fer canvis legals per modificar el sistema d’elecció i rebaixar les majories de les Corts per nomenar els nous vocals.

La solució podrà venir de la mà del nou ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha iniciat una ronda de contactes amb els partits i que ha allargat la mà al PP per aconseguir un acord. Amb tot, Bolaños ha descartat el canvi del sistema d’elecció dels vocals que reclama el PP, un model “absolutament democràtic i homologable al d’altres països europeus”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. a juliol 23, 2021 | 12:16
    Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. juliol 23, 2021 | 12:16
    I que? A caspanya manen els jutges feixistes, les forces armades i els pederastes amb sotana. El preparao està de prestat mentre els hi vagi be en ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa