El think tank de l'Estat normalitza els contactes del CNI amb l'imam de Ripoll

L'informe del Real Instituto Elcano s'extranya que mai fos detingut malgrat haver participat en operacions gihadistes

 

El Real Instituto Elcano no veu aigua clara la figura de l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, responsable intel·lectual dels atemptats de Barcelona i Cabrils del passat 17 d'agost, tot i que normalitza la relació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència o amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat destinats a la lluita antijihadista. De tota manera, ho dissimula apuntant al procés polític  i la descoordinació policial que van facilitar l'atemptat.

 

 

De fet, l'Elcano, -amb un patronat presidit pel mateix rei espanyol Felip VI i format pels expresidents espanyols i els ministres de Defensa i Exteriors-  relació que redueix a "aproximacions" dels agents d'intel·ligència de l'Estat quan estava a la presó, tot i que també remarca que "va ser hàbil" amagant el seu integrisme. Una tesi que també hauria sostingut el director del CNI, el general Fèlix Sanz Roldan, en la compareixença que va celebrar aquesta setmana a la Comissió de Matèries Reservades del Congrés. 

 

 

En un extens informe titulat "Un anàl·lisi dels atemptats terroristes de Barcelona i Cabrils", dels analistes Fernando Reinares i Carola García-Calvo, destaquen que Es Satty mai va ser detingut per la policia tot i constatar la relació l'imam amb el gihadisme i en operacions terroristes gravíssimes.  Per exemple,el dossier recull que Es Satty va arribar a Ripoll el 2015, però "que ja havia estat immers  en cercles gihadistes a Espanya una dècada abans". L'Elcano subratlla que "després que emigrés del Marroc el 2002,quan tenia 30 anys, es va establir temporalment a la província de Jaén, on va compartir residència amb un algerià que perdria la vida el 2013 com a terrorista suïcida a Irak".

 

 

 

 

L'informe també relata que  "Es Satty es va traslladar després a Vilanova i la Geltrú, on va compartir allotjament amb qui laleshores estava al capdavant d'una cèl·lula gihadista vinculada a l'ara desaparegut Grup Islàmic Combatent Marroquí". És en aquest punt que l'Elcano remarca que l'imam  va ser objecte d'investigacions policials relacionades amb el terrorisme gihadista però, a diferència d'altres individus amb els quals estava associat, mai fou detingut". Així mateix, narra que "va complir una condemna a la presó de Castelló entre 2010 i 2014 per tràfic de drogues i just abans que Es Satty assumís la posició d'imam a Ripoll havia assistit a reunions salafistes celebrades a Catalunya". 

 

 

Precisament, és en aquest punt que l'Elcano descriu els contactes de l'imam amb el CNI.  "Satty va ser hàbil ocultant al màxim o dissimulant la seva extremisme violent", remarca el think tank . "Això va quedar de manifest quan agents del CNI es van aproximar a ell, mentre es trobava reclòs al centre penitenciari de Castelló alguns anys abans dels atemptats, seguint els protocols habituals amb individus presos que han tingut contactes gihadistes en el passat, però no van trobar motius de alarma", concisa.

 

 

Fins el punt que l'Elcano subratlla "més encara" que "Es Satty va evitar la seva expulsió administrativa d'Espanya un cop excarcerat després de complir condemna perquè un jutge local, que mai va ser informat sobre aquest individu per cap de les agències estatals de seguretat, va anul·lar l'ordre d'expulsió al·legant els esforços d'Es Satty per integrar-se en la societat espanyola i altres inquietuds del propi jutge sobre la protecció dels drets humans". 

 

 
 

Comentaris