El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El “think tank” de l’Estat ja separa Catalunya d’Espanya

L’institut de pensament Real Instituto Elcano -presidit honoríficament per Felip de Borbó i amb Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero entre els patrons- ja comença a considerar l’opinió pública catalana d’una banda i l’espanyola, de l’altra. En una anàlisi sobre la hipotètica reforma federal de la Constitució, no té cap inconvenient en defensar: “Cal recordar que, excloent Catalunya, a la resta del territori espanyol la major part (43%) prefereix deixar les coses com estan.”

L’autora de la reflexió no és altra que la directora de l’Observatori de la Imatge d’Espanya, Carmen González Enríquez, que reconeix: “Tot i que en realitat es tracta d’un assumpte intern i no internacional, aquest conflicte està tenint una gran repercussió en la imatge d’Espanya a l’exterior (les notícies sobre Catalunya i el pols independentista han dominat durant el 2015 l’atenció que donen al nostre país els mitjans de comunicació internacionals) i en les percepcions externes sobre el risc i la inestabilitat del país.”

A partir d’aquesta premissa, González Enríquez es veu legitimada per analitzar la proposta de reforma constitucional que propugnen el PSOE i Podemos. I, atenent-se a una enquesta sociològica del propi Elcano, elabora una gràfica en què considera l’opinió pública catalana d’una banda i la de “la resta” de l’altra. En aquesta gràfica s’hi pot percebre nítidament que a Catalunya hi predominen les opinions favorables a un canvi de l’statu quo, mentre que “la resta” aposta molt majoritàriament per l’immobilisme (43%, enfront a un 18% federalista i un 18% partidari de retallar les autonomies).

González Enríquez sosté que hi ha “un empat complet” entre els partidaris i els contraris de la reforma federalista. “Però si es distribueixen aquestes opinions en funció de la ideologia i la posició envers l’Estat autonòmic, i se separen les respostes de Catalunya de les de la resta, apareixen clares diferències”, afirma tot seguit. “La proposta d’un canvi constitucional federal és aprovada pels catalans (63%), l’esquerra (61%) i el que hem denominat ‘descentralitzadors’ (81%), i rebutjada pel centre i la dreta i, òbviament, pels centralistes i els partidaris de l’statu quo”, assevera.

Per tot plegat, conclou solemnement: “Aquests resultats mostren que la proposta de canvi constitucional dirigida cap a la formació d’un Estat federal resulta, des de la perspectiva de l’opinió pública, divisiva amb dos grups empatats al 50% si n’excloem els que no tenen opinió. És improbable que assoleixi el seu objectiu de canalitzar el conflicte a Catalunya obtenint a la vegada un consens social a la resta d’Espanya.” I finalment proclama: “Cal recordar que, excloent Catalunya, en la mitjana de la resta del territori espanyol els ‘centralistes’ (27%) superen en quantitat als ‘descentralitzadors’ (22%), i que la majoria (43%) prefereix deixar les coses com està.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa