El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC torna a avalar suspendre un diputat independentista sense sentència
  • CA

Nova clau de volta del Tribunal Constitucional als drets constitucionals dels polítics independentistes. El Tribunal Constitucional ha tornat a avalar que els diputats de JxCAT, Jordi Turull i Josep Rull, fossin suspesos de les seves funcions molt abans de ser condemnats per sentència. En una sentència, dictada per unanimitat, els magistrats consideren que en cap cas s’ha vulnerat la presumpció d’innocència dels dos polítics, igual com va considerar en el recurs anterior presentat per Jordi Sànchez. 

L’argument del Tribunal és que la Llei d’Enjudiciament Criminal, en concret l’article 384 bis, “no estableix cap sancio ni cap pena ni la seva aplicació o compliment pr la Mesa del Congrés de Diputats ha deparat la condemna al demandat”. En aquest sentit, els magistrats consideren que no és una pena, sinó que és una norma que estableix una mesura provisional vinculada, de manera mediata i necessària, a d’altres prèvies -processament ferm i presó provisional-adoptades per l’autoritat judicial”. 

D’aquesta manera, el Constitucional dona per bo, les resolucions de la mesa del Congrés, presidida per la socialista Meritxell Batet, del 24 de maig i 11 juny de 2019, és a dir, quatre mesos abans de la sentència que va condemnar els líders independentistes a gairebé 100 anys de presó. Les resolucions, en ser considerats processats per rebel·lió, suspenien els diputats del càrrec, dels seus deures i drets. 

Les sentències recorden que “l’article 384 bis de la Lecrim és d’aplicació immediata i necessària quan concorren els pressupostos en ell fixats i que són conformes amb la Constitució i, per tant, respecten la presumpció d’innocència del processat per al qual es dicta ordre de detenció provisional “. En conseqüència, “ni els actes parlamentaris directament impugnats ni la norma legal de la qual porten causa han violat la presumpció d’innocència del recurrent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa