El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC rebutja per unanimitat suspendre la presó preventiva de Rull i Turull
  • CA

 

 

El Ple del Tribunal Constitucional ha dictat per unanimitat una interlocutòria amb què rebutja la suspensió de la presó provisional i sense fiança dels consellers Jordi Turull i Josep Rull acordada pel Tribunal Suprem de 17 de maig de 2018. 

 

 

  

La resolució judicial, amb  Encarnación Roca com a ponent, argüeix que la doctrina constitucional ha establert, de “forma constant i indubtable”, en relació amb la possibilitat d’acordar la suspensió de decisions judicials en què es acorden mesures cautelars privatives de llibertat, que “encara que l’afecció del dret a la llibertat personal que produeix la seva execució causi perjudicis irreparables, però, la seva suspensió equivaldria a un atorgament anticipat de l’empara”. 

 

 

La base del recurs és que els consellers consideraven que el Suprem havia vulnerat el dret fonamental a la llibertat, a la representació política i l’accés a càrrecs públics, per acordar l’ingrés a la presó. Una tesi que el Constitucional no avala perquè “aquesta limitació es basa precisament en la seva situació de pres preventiu”. 

 

 

Precisament, “en ser objecte d’aquest procés d’empara tant l’adaptació a la llei d’aquesta limitació judicialment acordada com el compliment d’un fi legítim i l’examen de proporcionalitat, la seva resolució anticipada no pot pretendre en aquest incident cautelar, ja que haurà de ser abordada quan es resolgui sobre el fons de la queixa”.

 

 

 

La interlocutòria conclou que “l’objecte principal d’aquest recurs d’empara és única i exclusivament valorar l’ajust constitucional de les mesures cautelars de presó provisional que mantenen les resolucions judicials impugnades“. Els magistrats entenen que qualsevol altra consideració excedeix el seu àmbit en un recurs d’empara com el presentat. 

 

 

  

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa