El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC inadmet un recurs presentat per la societat civil en defensa de Puigdemont
  • CA

 Ni escoltar. El ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat inadmetre el recurs d’amparament presentat per diverses personalitats civils de Catalunya en defensa de l’acta de diputat de Carles Puigdemont. El recurs signat per l’escriptor Jaume Carbé, l’advocada Magada Oranich, l’economista i presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzié, l’advocat Pep Cruanyes, o la cuinera Ada Parellada, entre molts altres, era contra les interlocutòries del Tribunal Constitucional de 20 de febrer i de 10 de juliol de 2019, que van confirmar la suspensió de l’exercici de funcions de diputat del Parlament de Catalunya de l’expresident. Els recorrents entenien que ambdues decisions vulneraven el seu dret fonamental a la particpació en afer públics recollit a l’article 23 de la Constitució. La sentència d’aquest 17 de desembre tomba de manera definitiva aquesta via de reclamació.

El Constitucional considera que la participació dels que van interposar el recurs en les eleccions que va concórrer Puigdemont de 21 de desembre de 2017, “no qualifica la posició jurídica dels recurrents enfront de qualsevol altre ciutadà català que sigui titular de el dret de sufragi actiu i que fos cridat a participar en aquest procés electoral, essent, a més, la representació política assumida per els que van resultar aleshores elegits la de tota la ciutadana de Catalunya i no només la d’aquells que afirmen haver-los confiat el seu vot “. D’aquesta manera conclouen els magistrats que no tenen legitimació per interposar el recurs.

La sentència, que ja va ser avançada, pel mateix tribunal al mes de març arran d’un recurs de la Mesa del Parlament, aprofundeix que els recurrents no actuen en defensa “d’un dret fonamental propi” que “només correspon als membres que integren l’Assemblea Legislativa”. El recurs també afectava Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Oriol Junqueras i Raúl Romeva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa