El TC comença a estudiar els primers recursos d'empara presentats per encausats del procés

El ple aborda els escrits de Boya, Gabriel i Forcadell que qüestionen la competència del Suprem per jutjar l'1-O

 

 

El ple del Tribunal Constitucional comença a estudiar aquest dimarts els primers recursos d'empara presentats per encausats del procés. Els magistrats abordaran els escrits presentats per les defenses d'Anna Gabriel, Mireia Boya i Carme Forcadell que qüestionen la competència del Tribunal Suprem per jutjar l'1-O. En les darreres setmanes, un equip de sis lletrats ha ordenar els recursos segons els temes que tracten i s'ha decidit començar per aquests que són els més senzills. El TC debatrà sobre la competència del Suprem dies abans que ho faci el mateix tribunal. La setmana que ve es farà una vista de previ pronunciament demanada per les defenses i que, precisament, consisteix en analitzar si el Suprem és competent o la causa s'ha d'enviar al TSJC.

 

 

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit fins ara una trentena de recursos d'empara que afecten drets fonamentals presentats per encausats del procés. Ho ha fet adduït que tenen rellevància constitucional perquè plantegen aspectes dels quals no hi ha jurisprudència. Els últims que ha admès a tràmit són els presentats per Sànchez, Rull i Turull que demanen aplicar la sentència del tribunal d'Estrasburg que condemna Turquia per tenir en presó preventiva un polític kurd. En les darreres setmanes -i per posar ordre- un equip de sis lletrats ha estat treballant per ordenar els recursos segons els temes que tracten. La coordinació d'aquesta tasca l'ha portat a terme el magistrat Cándido Conde-Pumpido. Aquest equip ha decidit començar a tractar els més senzills i que només plantegen un tema. 

 

 

  

Per això, fonts del tribunal han explicat que els primers recursos que s'han portat al ple d'aquesta setmana són els que han presentat les defenses de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya. Són recursos que qüestionen la competència jurisdiccional del Tribunal Suprem per jutjar la causa del procés. El ple dura fins dijous i es desconeix quan es donarà a conèixer la decisió del TC. De fet, el ple estudiarà aquests escrits dies abans que al Suprem es celebri una vista de previ pronunciament, precisament, per determinar si és competent o la causa s'ha d'enviar al TSJC tal com demanen les defenses. Aquesta vista està prevista per a la setmana vinent, tot i que encara no té data concreta. 

  

 

 

 

 

 

 

  

Les presons, al gener

  

 

 

 

 

 

 

  

A partir d'aquí, la previsió de l'alt tribunal és estudiar els primers recursos sobre les presons provisionals al gener, en el primer ple després de les vacances de Nadal. Fins ara, el tribunal ha denegat les mesures cautelars plantejades per les defenses –que demanaven l'excarceració- però encara ha de resoldre sobre el fons de la qüestió. Per tant, aquesta qüestió s'abordarà pràcticament en paral·lel a l'inici del judici de l'1-O, previst també per al gener. Els primers que es portaran a l'anàlisi dels 12 magistrats del ple seran els presentats per les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras. D'entre ells, només Sànchez està en vaga de fam per denunciar el "bloqueig" del Tribunal Constitucional per resoldre aquests escrits i que els impedeix recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Si manté la protesta, el TC començarà a deliberar sobre el seu escrit quan ja farà més d'un mes que està en vaga de fam. 

  

 

 

 

 

A banda de Sànchez, també estan en vaga de fam Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. Tots ells també tenen recursos pendents. Les mateixes fonts apunten que, un cop es comencin a veure els primers escrits al desembre, ja no pararan i que a cada ple s'abordaran entre dos i tres recursos. El tribunal calcula que, un cop resolts alguns dels temes principals, la jurisprudència que quedi marcada en les primeres sentències servirà per resoldre altres recursos que plantegen situacions similars. El TC ha reaccionat a l'anunci de vaga de fam dels quatre presos defensant que els temps de resolució dels escrits entra dins la normalitat i escudant-se en la "complexitat" dels temes que es plantegen. Entre els temes que el TC té sobre la taula hi ha –a banda de les presons- aspectes relacionats amb la prohibició de la investidura de Sànchez o l'afectació de la suspensió per part del Suprem dels diputats empresonats, entre d'altres. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?