El TC avala que no s’investigui un cas de tortures durant el franquisme

El ple, dividit, inadmet el recurs de l'advocat Gerardo Iglesias, exsecretari general del PCE i fundador d'IU

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat aquest dimecres la decisió de l’Audiència Provincial d’Oviedo de desestimar la querella que tres activistes antifranquistes, entre ells l’advocat, exsecretari general del PCE i fundador d’IU Gerardo Iglesias, havien interposat per les tortures que el que va ser cap de la brigada político social del franquisme, el policia Pascual Honrado de la Fuente, els havia sotmès durant la dictadura. L’Audiència d’Oviedo havia rebutjat investigar emparant-se en la Llei d’Amnistia. El TC dona suport a aquesta tesi per 8 vots a 3, no per unanimitat. Els magistrats Juan Antonio Xiol, Encarnació Roca i María Luisa Balaguer han anunciat vots particulars.

La denúncia original detallava les tortures que Gerardo Iglesias va patir a mans de Pascual Honrado quan aquest era cap de la brigada político social del franquisme els anys 1964, 1967 i 1974. El recurs argumentava que la justícia ha vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva perquè els delictes de lesa humanitat i tortures no prescriuen, tal com ha recordat en diverses ocasions el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), que obliga a investigar aquests casos.

Segons fonts del TC, la interlocutòria aprovada considera que l’Audiència d’Oviedo no va vulnerar la tutela judicial efectiva ni tampoc va faltar a l’obligació d’utilitzar els mitjans de prova pertinent quan va rebutjar de ple investigar la denúncia contra el policia. Els magistrats sostenen que els arguments pels què els jutges d’Oviedo van rebutjar la querella “s’acomoden al cànon constitucional de l’atipicitat de les conductes denunciades, la prescripció dels possibles delictes i la validesa de la Llei d’Amnistia“.

Comentaris

  fideli 27/01/2021 1:33 pm
  si no vol investigar l'estat, llavors l'estat és culpable de tortures i assassinats.
  gavanenc 27/01/2021 1:28 pm
  Escaña es l'unic país que tapa les vergonyes franquistes i les seves merdes.....deuen haber membres del TC que siguin familiars directes o indirectes dels torturadors....El TC está plè de fatxes
  Jeroni Munyós 27/01/2021 1:18 pm
  Segons la justícia espanyola del tribunal anticonstitucional aquest cas no té cap "intens interès públic", si fa no fa com la renovació, pendent des de fa més de 2 anys, de la cúpula del poder judicial espanyol, que curiosament no ha estat mai depurat dels residus de la dictadura, tot i 43 anys de transició.... No cal afegir-hi res més.
  Segueixen tapant tots els crims, però no dels del feixisme, sinó dels tots feixistes 27/01/2021 1:01 pm
  quants feixistes espanyols hauran quedat exonerats de càstig al llarg del Regimen??
  Ton 27/01/2021 12:41 pm
  Sempre tapant la merda. Com de costum.
  cap sorpresa 27/01/2021 11:56 am
  home no es tiraran pedres a la mateixa teulada
  L'OBSERVADOR ASTORAT 27/01/2021 11:54 am
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR LES SEVES CLAVEGUERES. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  L'OBSERVADOR ASTORAT 27/01/2021 11:54 am
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR LES SEVES CLAVEGUERES. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".

Nou comentari