A misses dites. Quan fins i tot, el Tribunal Constitucional ja ha avalat -tot i que amb dos vots particulars- la condemna per sedició de Jordi Turull, ara ha emès una nova resolució. En concret, considera constitucional que la Mesa del Congrés suspengués la seva condició de diputat assolida a les eleccions de 26 de maig de 2019, quan encara s’estava celebrant el judici del Procés al Tribunal Suprem. De fet, aleshores estaven processats per rebel·lió, l’argument utilitzat per suspendre l’acte per part de Meritxell Batet, presidenta del Congrés, en la seva darrera resolució del 25 de juliol. La Mesa també va suspendre Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Josep Rull. El ponent ha estat Cándido Conde Pumpido qui es va apartar en ser recusat de les causes del Procés el passat 7 d’abril tot i que l’actual sentència és de l’11 de maig.

El recurs, escrit per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, al·legava que la Mesa va adoptar la decisió en aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal que estableix que “signi un ordre de processament i la presó provisional per un delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l’exercici de la mateixa mentre duri la situació de presó”. Entenia el lletrat que es vulnerava l’article 23 de la Constitució sobre la presumpció d’innocència i afegia altres vulneracions ateses l’arbitrarietat dels acords presos per Batet. Cuevillas també hi afegia altres consideracions que acreditarien la decisió arbitrària de la Mesa com les condicions laborals de Turull, d’aquí que el tribunal s’hagi hagut d’escarrar una mica més i comprar els arguments del Ministeri Fiscal i de la lletrada de les Corts.

En la sentència, comunicada avui i a la que ha tingut accés El Món, el Constitucional recull directament les altres sentències respecte Rull, Sànchez i Junqueras i conclou que el Congrés no va vulnerar el dret de presumpció d’innocència ni el dret a l’exercici de l’càrrec de diputat després d’aplicar l’article 384 bis . Aquella sentència, en els seus fonaments jurídics concloïa que aquest precepte “no és norma punitiva sinó que estableix una mesura provisional vinculada, de manera mediata i necessària, a d’altres prèvies (processament ferm i presó provisional) adoptades per l’autoritat judicial” i que si es donaven aquests requisits podria aplicar-se de manera immediat. Tant és així que també s’entén la decisió de suspendre els drets econòmics, tot i que es va mantenir la cotització a la seguretat social.

Part resolutiva de la sentència/QS

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El litri de Ubrique a maig 13, 2021 | 20:45
  El litri de Ubrique maig 13, 2021 | 20:45
  Marca Is pain. Una de las democracias mas atrasadas, ui perdo, volia dir, avanzadas del mundo mundial i part de l’estranger, que ja es dir, i a mes a mes hi han toreros, bocs, cabres i ovelletes molt obedients.
 2. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a maig 13, 2021 | 21:01
  Vicenç Ramoneda maig 13, 2021 | 21:01
  Diversos exmembres de Vox, juntament amb altres càrrecs i particulars, han ajudat a elaborar una denúncia contra Vox de la mà d'Alianza Cívica, un partit extraparlamentari, que ha sigut la formació encarregada de recopilar els fets i presentar-los davant del Tribunal de Comptes. Concretament, acusen el partit d'extrema dreta dels delictes de malversació de diners públics, blanqueig de capitals, administració deslleial, finançament il·legal i organització criminal.
 3. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 13, 2021 | 21:24
  L'OBSERVADOR ASTORAT maig 13, 2021 | 21:24
  Hipòtesi; Joaquín Urías, ex-lletrat del Tribunal Constitucional (TC): "Espanya té la desgràcia de tenir molts dels jutges i magistrats més "IGNORANTS" de tota Europa, en matèria de "DRETS FONAMENTALS". / Tesi; La "IGNORÀNCIA INEXCUSABLE", és la perfecta definició de "PREVARICACIÓ". / Conclusió; Molts Jutges i Magistrats són “PREVARICADORS”. C.Q.D.
 4. Icona del comentari de: Raül a maig 14, 2021 | 00:25
  Raül maig 14, 2021 | 00:25
  Si suspendre un diputat de funcions sense sentència ferma no vulnera la presumpció d'innocència ni el sufragi universal és que cap d'aquestes dues coses existeixen.
 5. Icona del comentari de: 2598 a maig 14, 2021 | 02:01
  2598 maig 14, 2021 | 02:01
  Nòrdia : Tribunals que delinqueixen obertament . Quin fàstic !
 6. Icona del comentari de: Constitucio del borbo, il.legal per franquisme sotanero.pederasta cope a maig 14, 2021 | 08:25
  Constitucio del borbo, il.legal per franquisme sotanero.pederasta cope maig 14, 2021 | 08:25
  Justicia espanyola justicia de Franco y su constitucion juan carlista.bribon del 78. Vaya constitucion nos endoso el chorizon borbon, el gran cabron

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa