El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem torna la pilota sobre Puigdemont al jutjat de Madrid

La Secció Quarta de la Sala dels Contenciós del Tribunal Suprem s’ha reunit aquest diumenge al migdia per resoldre el recurs presentat per la candidatura Lliures per Europa (Junts) contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’excloure el president de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes per a les eleccions europees el pròxim 26 de maig. El Tribunal, el president i quatre magistrats (en faltaven dos), ha resolt que “no es competent” i ha tornat a passar la situació al contenciós. Això sí, exposa que “no hi ha motius” perquè no puguin “ser elegibles” en les eleccions. El Suprem argumenta que Puigdemont, Ponsatí i Comín “tenen dret a presentar-se” a les eleccions europees perquè la “rebel·lia” no és motiu legal per excloure’ls. La Fiscalia Provincial de Madrid ja va desautoritzar divendres el veto de la Junta Electoral Central perquè entenia que es vulneraven “els seus drets fonamentals de sufragi passiu”.

És més, remarca que també és doctrina reiterada que “les causes d’inelegibilitat han de ser interpretades restrictivament i que els dubtes en aquesta matèria han de ser resolts de la manera més favorable a l’efectivitat dels drets fonamentals”. El tribunal també carrega contra el recurs dels independentistes per haver argumentat que la legislació electoral espanyola o la seva aplicació són “fosques i defectuoses”, i defensa la seva “extraordinària pulcritud i eficàcia”. La conducta de la part recurrent presentant recursos en tres instàncies diferents pel mateix motiu, diu el Suprem, “només pot qualificar-se d’extravagant”.

 

L’advocat i diputat electe de Junts per Catalunya, Jaume Alonso Cuevillas, havia reconegut aquest matí abans de la decisió del Suprem que “no té clar” que aquest ho resolgués aquest diumenge. “No descartem que fugi d’estudi”, ha vaticinat. En aquest cas, l’advocat ha deixat clar que seria una “vulneració flagrant” de la llei electoral que fixava que el termini per decidir acabava aquest dissabte. “Si no resolen aquest migdia de manera positiva, estarà clar que hauran incomplert la llei i per tant ens haurem de plantejar quina ha de ser la nova passa”, ha conclòs.

Recordem que el jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, va decidir dissabte traslladar al Suprem aquest recurs. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), els tres jutjats van optar per inhibir-se en la resolució al TS per evitar “possibles resolucions contradictòries” i entenen que el recurs plantejava qüestions que afecten “tant la inelegibilitat dels candidats com a la proclamació de les candidatures”. En la seva opinió, aquests assumptes “es troben tan íntimament relacionats que ha de ser el Tribunal Suprem qui estableixi el criteri jurídic que el resolgui“. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa