El Suprem inadmet i arxiva les querelles d’Òmnium Cultural i IU contra el rei emèrit

L'alt tribunal considera que es basen en informacions de premsa que no són suficients per obrir una causa penal

La sala penal del Tribunal Suprem ha inadmès i arxivat les querelles d’Òmnium Cultural i d’Izquierda Unida (IU) i el Partit Comunista d’Espanya (PCE) contra el rei emèrit Joan Carles I per diferents delictes relacionats amb el presumpte cobrament de comissions il·legals i amb quantitats no declarades a Hisenda. En una interlocutòria feta pública aquest dilluns, el Suprem considera que les querelles es basen en informacions de premsa que no són suficients per obrir una causa penal. “Amb caràcter general, una notícia per si sola, no legitima a cap accionant popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal”, afirma. “Els judicis de valor de qui pretén exercir l’acció popular no converteixen la notícia en delicte”, sosté el Suprem, que tampoc veu motiu per obrir causa penal que hi hagi una investigació oberta per la Fiscalia del Suprem. “L’autoritat investigadora d’aquesta sala s’exerceix amb plenitud i autonomia respecte a l’exercida pel Ministeri Fiscal”, diu la interlocutòria.

De nou, la informació que semblen tenir els querellants a la seva disposició és aquella que ha estat facilitada pels mitjans de comunicació, en el legítim exercici de la llibertat de difusió informativa“, sosté. El Suprem tampoc considera motiu per obrir una causa el fet que s’hagi reobert a l’Audiència Nacional la investigació de la ‘peça Carol’ sobre els àudios de l’examant del rei emèrit Corinna Larsen en què atribueix a l’exmonarca el cobrament de comissions.

El Suprem argumenta que no s’ha elevat cap exposició raonada al Suprem sobre la presumpta activitat delictiva del querellat. L’alt tribunal remarca que és el jutge instructor qui ha de practicar, si ho estima convenient, les diligències que permetin individualitzar de forma precisa l’acció concreta atribuïda a un aforat. La interlocutòria ha estat dictada per una sala formada per magistrats que van jutjar els líders independentistes al judici de l’1-O -Manuel Marchena (ponent), Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Palomo i Ana Ferrer.

Òmnium i IU presentaran recurs

Òmnium Cultural presentarà un recurs de súplica davant el Tribunal Suprem (TS) després que la sala penal hagi decidit no admetre i arxivar la querella criminal de l’entitat contra el rei emèrit. Segons el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, primer el PSOE va ajudar a “fugir” Joan Carles I i ara el Suprem es nega a investigar la “corrupció” a la monarquia espanyola. “El règim es protegeix”, ha afegit en un comunicat. Òmnium denuncia així una “nova maniobra” dels poders de l’Estat per “blindar” la impunitat de la monarquia espanyola.

Izquierda Unida ha criticat la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar per segona vegada la querella interposada contra el rei emèrit Joan Carles I i critica la “pobra argumentació” de la Sala Segona del TS, que presideix el magistrat Manuel Marchena. Tot això, al seu judici, posa de manifest la “vulneració” del dret fonamental a la tutela judicial. A més, han recriminat que “per a salvar la institució de la monarquia, s’ha optat per un “tancament judicial mancat d’una motivació”.

A més, ha avançat que interposaran “immediatament” un recurs de súplica contra l’arxivament davant la mateixa Sala Segona del Tribunal Suprem.

Comentaris

  Es clar que si! 16/02/2021 10:39 am
  La justicia es "igual" para todos a la Monarquia bananera de ejpaÑistán, cada dia ho demostran...
  RAMON A 16/02/2021 10:27 am
  Com vols que toquin la mamella de la que viuen
  Què és aquesta merda de "inadmet" ? 16/02/2021 1:28 am
  Què tal "desestima" ?
  Què collons vol dir "inadmet" ? 16/02/2021 1:26 am
  Què tal rebutja ?
  Andeuza 15/02/2021 9:54 pm
  Una ingenuïtat pensar que un tribunal espanyol té una engruna de decència.
  Ferran 15/02/2021 2:33 pm
  Cada vez tienen el ojete más negro
  cap sorpresa 15/02/2021 12:55 pm
  todo atado y bien atado, seguim amb l'antidemocràcia

Nou comentari