El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un recurs al TC descriu el setge de l’Audiència Nacional a Boye i el seu entorn
  • CA

El 21 d’octubre del 2019. Aquest dia, la titular del jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, Maria Tardón, va emetre una ordre d’entrada i escorcoll del domicili professional de l’advocat Gonzalo Boye. Una entrada arran d’una declaració –dos anys després d’haver-se iniciat el sumari– d’un dels principals acusats en un cas de narcotràfic i blanqueig de capitals, Manuel Andrés Puentes Saavedra . La declaració, que suposadament incriminava l’advocat de Carles Puigdemont i arquitecte de l’ofensiva jurídica internacional del Procés, va ser el leitmotiv d’un escorcoll que va suposar el bolcatge del contingut del seu telèfon mòbil així com del seu correu electrònic professional sense cap mena de limitació temporal o temàtica.

La declaració ja era de per si estranya. Curiosament, arran de la declaració contra Boye, Puentes Saavedra, seria recompensat amb la seva excarceració, tot i constar a la causa indicis clars de la seva participació en un assassinat executat a Colòmbia però planificat i finançat des d’Espanya. Segons la defensa de l’advocat, “existia una inopinada hipòtesi policial per implicar Boye en un blanqueig de diners provinents del narcotràfic i per reforçar-la van propiciar la declaració a canvi de beneficis processals”.

En aquest context, l’Audiència Nacional va aprofitar l’ocasió per bolcar tots els correus electrònics de Boye –emesos i rebuts per l’advocat– entre els anys 2010 i 2019, sense cap limitació, així com les dades íntegres del seu mòbil, també sense cap limitació ni distinció de clients, casos, dates ni persones. Aquesta requisa ha estat ara impugnada, després de diversos recursos a l’Audiència Nacional, al Tribunal Constitucional i amb la vista posada al Tribunal Europeu de Drets Humans. A través d’un detallat recurs d’empara de 73 planes, la defensa de Boye fa un relat inquietant de com s’han compromès dades personals, professionals i periodístiques de l’advocat, de diversos sumaris que estan encara en instrucció o en judici, així com del mateix cas que la jutgessa Tardón està instruint.

“S’han buscat les dades, mails i comunicacions del propi lletrat sense mirament ni limitació temporal ni causal ni de cap tipus”, al·lega el recurs d’empara, al qual ha tingut accés El Món. En aquest sentit, l’escrit aporta resolucions de la jutgessa Tardón en què assegura que ha estat ella mateixa la que ha destriat el contingut de la informació decomissada. “Ha estat única i exclusivament la magistrada instructora qui ha decidit quins serien els documents considerats rellevants per a la investigació”, emfatitza el recurs. Un fet que implica que Tardón “ha hagut de revisar íntegrament el contingut dels correus electrònics i dades del telèfon mòbil de Gonzalo Boye i, d’altra banda, que s’han incorporat converses entre advocats, i advocats i clients, personats i processats respectivament en el procediment que ella mateixa instrueix, i que ara seran accessibles per a totes les parts així com converses amb periodistes”.

A més, la defensa de Boye aporta un document policial d’anàlisi dels correus que acredita que no només la jutgessa va tenir accés a aquesta informació. Així, no només per la quantitat “desproporcionada” d’informació personal i professional obtinguda, controlada per la mateixa instructora, per analistes policials i ara oberta a totes les parts –fins i tot, les acusadores– suposa, segons el recurs, “una greu violació dels drets fonamentals que assisteixen tant als lletrats com als seus defensats i, més encara, també el representant del ministeri Fiscal que és l’única part acusadora”. En definitiva, conclouen els advocats de Boye, confiscar les comunicacions del lletrat “afecta tercers, fins i tot tercers aliens al procediment”. En aquest marc, apunten que “es projecten fins i tot més enllà de les nostres fronteres i fins i tot comprometen seriosament la pròpia posició del Regne d’Espanya davant del Tribunal Europeu de Drets Humans”.

La descripció dels fets en el recurs d’empara mostra un “accés massiu, il·limitat i descontrolat a les comunicacions de lletrat Boye amb els seus diversos clients, així com amb multiplicitat de lletrats de tercers en causes que no tenen res a veure amb aquella en què es va acordar la mesura”. Una situació que afecta clients i lletrats de causes alienes a la instruïda, així com al secret professional de periodistes. Així, el recurs recorda que malgrat tota aquesta informació decomissada tot l’escorcoll va ser una “recerca cega”, perquè no s’hi ha trobat cap dada incriminatòria ni indiciària de l’acusació de blanqueig. Ara bé, l’Audiència Nacional ja té un gruix d’informació ingent sobre l’activitat i l’entorn professional i personal de Boye.

En definitiva, la defensa de Boye no només demana la nul·litat de les resolucions judicials que van portar a terme l’escorcoll, sinó que hi afegeix la suspensió cautelar de l’aixecament del secret de la peça separada i la destrucció de les còpies dels arxius manllevats del mòbil i del seu correu electrònic. Així, reclama que es reconegui la vulneració de drets fonamentals, com ara el de secret de les comunicacions i, més entre advocats i clients, el secret dels periodistes i com una vulneració fragant del dret a la tutela judicial efectiva.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 01, 2021 | 11:36
    Ricard maig 01, 2021 | 11:36
    Si un mira el temari i, sobretot, el tarannà de les oposicions a judicatures o a fiscals veurà que es tracta simplement de que uns jutges i fiscals veterans examinin uns aspirants que s'han se saber de memòria lleis. Ni més ni menys. Des del 1978 hom creuria que l'Escola ha format ciutadans lliures, crítics, socialment responsables i demòcrates. Malauradament es pot constatar que, sobretot a Castella, els preceptes constitucionals bàsics de respecte a la persona, a les diferències i la conciència social no han arrelat. De fet l'Escola o no ha volgut o no ha estat capaç de fer penetrar aquestes conviccions en els escolars, ja sigui per la impotència dels docents ja sigui per la prepondarància dels progenitors sobre un eventual discurs democràtic de l'ensenyament. Amb aquest bagatge, on s'imposa una visió de la societat gens diferent de la franquista sobretot pel que fa al respecte a la diferència, creixen els candidats a jutge o fiscal. Només cal recordar el discurs de la número 1 de la darrera promoció de la carrera judicial el dia que acabaven els seus estudis el setembre passat, de 27 anys, nascuda a Pamplona i resident a Saragossa, filla d’un periodista i d’una fiscal, procedeix d’una família de llarga tradició jurídica: el seu avi va ser fiscal en cap de Navarra i els seus tiets són jutges a Catalunya, llicenciada en Dret per la Universitat de Saragossa, que va fer la fase de pràctiques a Madrid i la de substitució a Gernika. amb la seva primera destinació serà a un Jutjat de Primera Instància i Instrucció a Catalunya, a l'acte es va dedicar a renyar a tort i a dret perquè el rei dels castellans no havia acudit a la cita. Perquè una promoció de l'Escola Judical sense el rei deu ser una desilusió per a alguns i una humiliació peer als més fanatitzats. Per contra el fet de que a l'acte no es convidés la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya no en va fer esment, perquè hi ha "afrentas" i "afrentas". Amb aquesta base passa el que passa a l'Estat.
    146
    Icona de dislike al comentari de: Ricard a maig 01, 2021 | 11:36 16
    Respon
    • Icona del comentari de: Jo a maig 01, 2021 | 22:46
      Jo maig 01, 2021 | 22:46
      L,has clavar
    • Icona del comentari de: Aurembiaix d'Urgell a maig 02, 2021 | 12:09
      Aurembiaix d'Urgell maig 02, 2021 | 12:09
      Un exemple més de justícia colonial castellana.
  2. Icona del comentari de: Juan Palomo Boye a maig 01, 2021 | 11:57
    Juan Palomo Boye maig 01, 2021 | 11:57
    "Un recurs al TC descriu el setge de l’Audiència Nacional a Boye i el seu entorn", descrit pel propi Boye com faria Juan Palomo si estigués als calçotets tacats de Boye. Credibilitat nul·la; tot acusat té dret a mentir en la seva pròpia defensa i Boye, gran expert en mentides de les grosses, no té menys dret qu'altres acusats.
    86
    Icona de dislike al comentari de: Juan Palomo Boye a maig 01, 2021 | 11:57 269
    Respon
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 01, 2021 | 15:07
      Ricard maig 01, 2021 | 15:07
      El problema del sistema és el que expresses amb precisió: un acusat té dret a mentir i, per tant, no te'n pots refiar. Doncs jo crec el contrari: la administració de justícia ha de treballar prou bé per demostrar culpabilitats, i no pas emprar subterfugis il-legals per compensar la falta de rigor, competència o eficiència professional, o emprar un procediment per obtenir informació que no té res a veure amb el procediment esmentat. I és que d'aquesta manera qualsevol dia els advocats "no adictes" podran ser apallissats a qualsevol cantonada amb la inacció dels poders públics. Et sona?
      231
      Icona de dislike al comentari de: Ricard a maig 01, 2021 | 15:07 35
      Respon
      • Icona del comentari de: Quina merda d'argument @Ricard a maig 01, 2021 | 17:13
        Quina merda d'argument @Ricard maig 01, 2021 | 17:13
        Parts de la base que Boye, que té dret a mentir per salvar el cul, diu la veritat i que tot el sistema judicial menteix i no argumenta prou, el que està per veure. I tot amb el genial argument: "jo crec el contrari". En aquests casos creure no serveix de res, noi. El temps dirà.
        11
        Icona de dislike al comentari de: Quina merda d'argument @Ricard a maig 01, 2021 | 17:13 55
        Respon
        • Icona del comentari de: Ricard a maig 01, 2021 | 19:12
          Ricard maig 01, 2021 | 19:12
          Exacte. Creure no serveix de res. Per tant no cal creure que Vostè menteix o deixa de fer-ho, tal com presumia el comentari comentat. Igual que la "merda".
  3. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 01, 2021 | 12:20
    L'OBSERVADOR ASTORAT maig 01, 2021 | 12:20
    Ja han començat a funcionar els "Sobrexeidors " de les "Clavegueres de l’Estat". Que han de ser "Gegantines", per encabir-hi tanta podridura, tanta corrupció, tanta supèrbia, tanta catalanofòbia, tant cinisme, tant caciquisme i tant fanatisme político-religiós. Cada minut que Catalunya roman sota el "Jou" d’aquest "Estat-Claveguera / Borbònic-Franquista 2.0", fa un pas més cap al "Suïcidi".
    120
    Icona de dislike al comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 01, 2021 | 12:20 1
    Respon
  4. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a maig 02, 2021 | 22:48
    Joan de Canyamars maig 02, 2021 | 22:48
    Tot això del escorcoll per cercar informació sobra blanqueig de capitals ha sigut clarament cercar tota la resta de causes contra les persones involucrades per el T.S. i per la pròpia A.N. en el procés de independència de Catalunya. Això queda en evidència amb la cerca de la declaració d'un possible assassí a canvi de l'excarceració. És a dir un possible delicte de sang, és molt menys important que perseguir independentistes catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa