El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE demana a Cs que “no insufli aire a Vox a les institucions”
  • CA

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, ha demanat a Cs que “no insufli aire a Vox a les institucions” i “no es converteixi en la clau que doni accés a la ultradreta a governs locals i autonòmics”. Ábalos ha argumentat que els liberals europeus, grup al qual s’integrarà Cs al Parlament europeu, no entendrien que un partit que es defineix com a liberal faci de “frontissa” de l’extrema dreta. El dirigent socialista ha insistit que el partit taronja ha de decidir entre “contribuir al futur” amb pactes amb el PSOE o bé apostar per “la involució del país” amb acords amb PP i Vox. Ábalos no ha donat per feta la suma de les dretes a autonomies i municipis on el PSOE ha guanyat sense arribar a la majoria absoluta, ni tan sols amb acords amb Podem, com el cas de la Comunitat de Madrid o Castella i Lleó. “No renunciem a fer prevaldre la nostra condició de guanyadors”, ha avisat Ábalos en roda de premsa aquest dilluns a la tarda després de la reunió de la Comissió Executiva Federal.

 

Ábalos ha anunciat la creació d’una comissió per estudiar pactes i diu que els socialistes “no exclouen res” per molt que considerin que Podem és “soci preferent” per arribar a acords programàtics “progressistes”. Segons el PSOE, tots els partits han de “reconsiderar” les estratègies i gestionar els resultats del 26-M en base a “l’interès general” i el “futur” de l’Estat. Ábalos ha dit que les diferències polítiques “legítimes” no poden servir de “pretext” per posar “pals a les rodes a la governabilitat” i “bloquejar les institucions”. La comissió per avaluar acords estarà formada pel propi Ábalos, el secretari de Coordinació Territorial, Santos Cerdan, la responsable de política municipal del PSOE, Susana Sumelzo, i el secretari de Política Federal i exlehendakari, Patxi López. Ábalos ha dit que esperen propostes de les federacions en relació als pactes i ha assegurat que el PSOE “defensarà la confiança” que els han donat els electors a les urnes. El ministre en funcions ha criticat que “alguns perdedors hagin celebrat com una victòria” la suma de les dretes. “Es precipiten”, ha advertit.

 

“El PSOE no dona res per perdut i ho lluitarà tot” per intentar que “prevalgui la voluntat majoritària de la gent”, ha dit Ábalos, que ha reivindicat que les eleccions del 26-M han deixat clar que els socialistes són la “força dominant i majoritària” a l’Estat. El dirigent socialista ha criticat que el PP vulgui utilitzar les institucions, com la Comunitat de Madrid, per “confrontar” amb el govern de Pedro Sánchez, tal com ha dit la candidata Isabel Díaz Ayuso. Ábalos ho ha considerat un “despropòsit” i una “irresponsabilitat”. També ha criticat que posin tota l’expectativa, com a perdedors, en la ultradreta. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa