El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC posa l’Institut Nova Història en el punt de mira
  • CA

Els socialistes catalans tenen sospites sobre el finançament públic que podria està beneficiant l’Institut Nova Història, conegut per teories com la que defensa que Cristòfol Colom era català. Per aclarir incògnites, el PSC ha presentat un conjunt de preguntes perquè el Govern expliqui les subvencions que aquest institut ha rebut. Recentment han aparegut informacions que no han pogut ser contrastades a través del portal de transparència de la Generalitat perquè les dades són confoses.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit en declaracions a ‘El Món’ que “un institut practiqui la pseudohistòria sense seguir el mètode científic, d’entrada, ens preocupa”, però també, ha continuat, “la cobertura que s’ha donat a les teories que es van inventant a través de documentals i entrevistes a televisions públiques catalanes o la participació de suposats investigadors en debats”.

Pedret ha recordat que fins i tot des del sobiranisme les teories de l’institut han rebut crítiques per part d’altres historiadors i s’ha mostrat preocupat per les connexions amb “un grupuscle poc representatiu de l’independentisme de tendència xenòfoba i d’extrema dreta de Ripoll”, que ha participat en la darrera edició de la universitat d’estiu de l’institut celebrada a Montblanc. “És preocupant quan comences a veure que una cosa lliga amb l’altra, i amb el suport de diners públics”, ha subratllat el diputat socialista.

Precisament, aquest finançament és el que s’haurà d’aclarir amb les respostes a la bateria de preguntes presentada pel PSC, que adverteix que “la historiografia catalana està molt preocupada pel seu prestigi internacional”. Pedret creu que si es confirma que existeix aquest finançament públic a favor d’un centre dedicat a la pseudohistòria la subvenció s’hauria d’aturar: “Ni un euro públic per una cosa així”.

Contractes sota sospita

Pel que fa a la presència de les teories de l’institut als mitjans públics, Pedret opina que “com a mínim” si se’ls entrevista s’ha “d’advertir a l’audiència de les crítiques elaborades a les teories i posar en quarantena tot el que poden dir” els investigadors. El PSC també vol aclarir l’objecte de contractes públics “substanciosos” que han obtingut empreses que tenen el seu domicili social a la mateixa adreça que el controvertit institut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa