El PSC busca situar-se com el partit de la “reconciliació”

Els socialistes preparen de cara al congrés de la formació un document marc en què se situen com "la nova gran esperança de redreçament" del país

El PSC s’alça com el partit de “la reconciliació” i es veu “preparat” per governar la Generalitat. En el document marc que els socialistes catalans preparen de cara al congrés que celebraran a mitjans de desembre, afirmen que la formació “és ja la nova gran esperança de redreçament de Catalunya i progrés just per a tothom” i creuen que una “reformulació en sentit federal” és la més “viable” després del “conflicte permanent” al país. “Federalisme és assegurar la convivència i els drets a través del pacte”, apunten al text, en què veuen aquest model com “el camí per recompondre els consensos trencats, renovar les regles de convivència i impulsar la modernització de l’Estat”. En clau catalana, insisteixen que l’única solució passa per la via del diàleg, la negociació i el pacte dins la legalitat.

Al text, que ha publicat el diari ‘Ara’ i a què ha tingut accés l’ACN, el PSC es posa com a objectiu la unitat civil i la cohesió social: “És hora que les llengües, l’escola, TV3, la Diada o la senyera tornin a ser de tots”. També es marquen com a fita l’autogovern i el reconeixement polític. “La negociació i el pacte, la voluntat de diàleg i l’acord seran els que permetran assolir més cotes d’autogovern, començant per la millora del seu finançament, i de reconeixement polític per Catalunya”, afegeixen. És en aquest marc que reiteren la seva proposta de “votar un acord i no un desacord”.

El document, de 55 pàgines i a a l’espera de les esmenes, recull la “resiliència” del partit durant el període de ple conflicte a Catalunya, en què reconeixen haver patit “escissions, desercions i dificultats electorals”, però destaquen la seva “coherència, malgrat alguns dubtes inicials” que han fet mantenir “viu i avui reforçat” el seu espai polític.

Els socialistes desgranen al document marc que la seva proposta és la de la Catalunya “amb un bon govern” orientat a aconseguir un país modern amb igualtat d’oportunitats per a tothom. Consideren que nou anys de governs independentistes han deixat una societat “esgotada i més desigual”, i una “economia que avança malgrat les tensions i les incerteses polítiques”, a més d’un “ascensor social espatllat”.

Finalment, apunten que el PSC ha de construir en la primera línia del PSOE l’Espanya moderna i progressista, “ajudant a aconseguir refermar el projecte socialista al capdavant de la societat espanyola per almenys una dècada”. De nou, creuen que una Espanya “progressista i europeista” és “l’única via perquè torni a ser atractiva per a la immensa majoria de catalans”.

Nou comentari