El Procés destrempa els independentistes tirolesos

La via catalana, exemple pels unionistes

El Procés català no és, ni de lluny, un exemple per altres causes independentistes d’Europa. Si els escocesos malfien de la via catalana en el seu procés, ara s’afegeix el partit que unifica la minoria independentista del Tirol del Sud. El resultat del Procés arran de la repressió pel Primer d’Octubre és causa de la caiguda de suport independentista i una arma argumental dels unionistes d’aquesta zona que gaudeix d’una autogovern diferenciat de la resta de regions italianes.

Així ho ha fet saber Cristian Kollman, secretari general del partit Süd-Tiroler Freiheit, una de les dues formacions que aglutina activistes desacomplexadament independentistes, i que tenen dos diputats cadascun de 35 escons. Kollman ha participat aquesta tarda en la conferència La pervivència de la identitat al Tirol del Sud en la 53ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra aquesta setmana. que ha presentat Anna Arqué com a secretària general de la International Commission of European Citizens, un lobbi independentista internacional que ja ha complert deu anys.

Segons Kollman, el fet que els independentistes hagin passat els darrers dos anys de 10 diputats regionals a quatre és en certa manera causa del Procés català. Per l’independentista tirolés, la via catalana amb la suspensió de la Declaració d’Independència, i la posterior repressió va fer caure del pedestal el procés català com a exemple a seguir. Ara bé, els independentistes tirolesos intenen donar la volta a aquest argument. És a dir, intenten afegir arguments en favor de la independència al·legant que l’Estat italià que els vol mantenir com una regió “amenaça” amb fer el mateix que ha fet Espanya amb els líders independentistes catalans.

A més, el cas sudtirolés té diferències estratègiques entre els dos partits independentistes. Així, Kollman ha emfatitzat que el seu partit vol la reunificació amb Àustria, i, en canvi, l’altre partit, defensa una república sudtirolesa. “En tot cas, ens uneix marxar d’Itàlia”, ha destacat. En aquest sentit, no faria cap lleig a renunciar a una reunificació a canvi de la independència i deixar de ser administrativament italians. De fet, Kollman opina que és una escletxa per guanyar suports entre els no sobiranistes en constatar que s’estimarien més un nou estat abans que continuar en un estat com l’italià que veuen ineficaç.

Comentaris

  Jaune l'altre 17/08/2021 8:57 pm
  Aquests d'ER cerquen qualsevulla noticia, modificant-la axó si, per tal de justificar-se de la seva renuncia i traïció. Quico qui t'ha vist i qui et veu.
  Ex-independentista 18/08/2021 5:42 am
  El seudoprocés independentista català si és un exemple: un exemple de com no s'han de fer les coses.
  Sapiens 18/08/2021 6:28 am
  Normal, el proces destrempa a qualsevol. Nomes aqui, els de sempre i perque els interesa ens volen fer creure que ha set una cosa grandiosa, digna de recordar, celebrar, etc. Una simple pregunta ho desmonta tot: que hem guanyat amb tot això?? RES! estem pitjor que abans. Hem perdut uns anys molt valiosos, hem anat cap enrre i estem pitjor, tot un exit.
   Un català 18/08/2021 8:50 am
   Que em guanyat? Per què veig, molt més que a tu et sembla o bé vols dissimular. Em guanyat i arribarem el triomf .
  Albert Berrio 18/08/2021 7:39 am
  Aquest text està força mal escrit. Que no té correctors aquest diari? O és que us penseu que els periodistes catalans escriuen bé el català?
  Caua 18/08/2021 9:48 am
  Ja n'hi ha prou d'aquests periodistes que fan propaganda del discurs d'ER. Quina vergonya tot plegat.
  Porcs traïdors 18/08/2021 10:35 am
  El procés d'Independència el traeixen des de dalt, amb la col·laboració de "periodistes" i les cúpules dels partits. Amb noms propis: Junqueras, Jordi Sànchez, Torrent, Argonès i la CUP.
  Aquesta és la realitat 18/08/2021 11:13 am
  La posició de Puigdemont i d'una part de JxCAT no afavoreix l'independentisme i a més dona una molt mala imatge a nivell internacional, per la poca serietat dels plantejaments i per no haver aconseguit cap resultat real.
  Carles 18/08/2021 11:26 am
  Efectivament les cagades que s'han fet a Catalunya no són cap bon exemple. Cal fer-ho molt millor i posant-hi el coll.
  Xavi 18/08/2021 4:09 pm
  Aquests esbós només el pot escriure un trilé de la menjadora de ER

Nou comentari