El Poder Judicial diu que l’apologia del franquisme “s’empara en la llibertat d’expressió”

El CGPJ qüestiona que la Llei de Memòria Democràtica pugui il·legalitzar fundacions per apologia del franquisme

El CGPJ ha fet públic aquest dilluns la proposta d’informe sobre la Llei de Memòria Democràtica que elevarà al ple el pròxim 7 de juny i que entre altres qüestiona que es pugui il·legalitzar fundacions per apologia del franquisme o per iniciació directa o indirecta a l’odi o violència contra les víctimes del cop d’Estat. Segons l’informe del CGPJ, “l’apologia del franquisme, sempre que no hi hagi el requisit addicional de menyspreu o humiliació a les víctimes, constitueix l’expressió d’idees que malgrat que siguin contràries als valors de la Constitució, estan emparades per la llibertat d’expressió“.

A més, l’informe creu que no es pot investigar penalment cap fet de la Guerra Civil o la dictadura adduint a la Llei d’amnistia de 1977. El document elaborat pels vocals Roser Bach i Wenceslao Olea ha arribat aquest dilluns a la resta de membres del CGPJ “perquè facin les observacions que considerin pertinents abans del debat a sessió plenària”. L’informe rebat diversos punts de la llei que per primera vegada incorpora la definició de víctima de la Guerra Civil i la dictadura. En primer lloc ja proposa que aquesta definició tingui un caràcter “estrictament administratiu” perquè “la veritat històrica no forma part del procés penal”.

En aquest sentit, els jutges recorden que el Suprem va establir que els processos penals no poden servir per investigar fets vinculats a la Guerra Civil adduint que es va aprovar la Llei d’amnistia de 1977. A més, asseguren que la definició de la figura de la víctima de la Guerra Civil ha de quedar restringida a “casos centrals de violació dels drets humans”. El document que votarà el CGPJ també reclama que la nul·litat de les sentències franquistes es limiti a les resolucions que continguin específicament una condemna o sanció, no a la resta.

Limitar l’aplicació de la llei

L’informe del CGPJ també recorda que encara que la llei descrigui els actes d’exaltació del franquisme, els seus dirigents i participants com a “contraris a la memòria democràtica”, en realitat aquesta qualificació “per si sola no implica cap conseqüència jurídica”, i reclama que l’article que tipifica com a infracció molt greu el fet que no s’adoptin mesures per impedir aquests actes no es pugui aplicar a les concentracions que considera emparades en el dret de reunió.

A més, es l’informe es queixa que la llei pot generar “asimetria” entre les víctimes del franquisme i les “d’altres fets constitutius de violacions de Drets Humans que van tenir lloc en el mateix període històric”. Recorden que el Parlament Europeu va aprovar una resolució de condemna “als crims dels règims feixistes i estalinistes”.

L’informe també reclama que es modifiqui l’apartat de la llei que permet il·legalitzar fundacions que fan apologia del feixisme perquè “l’apologia del franquisme, sense que hi hagi el requisit addicional de menyspreu o humiliació a les víctimes, constitueix l’expressió d’idees que malgrat que són contràries als valors proclamats per la Constitució estan emparats per la llibertat d’expressió”.

Comentaris

  Luna Barceló 01/06/2021 11:22 am
  L’expressió d’idees que malgrat que siguin contràries als valors de la Constitució, estan emparades per la llibertat d’expressió. Per favor em poden dir de quina lliberta d'expressió parlen aquests savis de CGPJ? Serà que han anat a fer unes cervessetes amb l'Ayuso i no saben ben bé que diuen o que tenen un creuament de neurones i no saben que vol dir llibertat d'expressió.
  fat boy 31/05/2021 11:41 pm
  Es clar que si. I defensar l'Endloesung des Judenfrage tambe, oi?.
  Maria García 31/05/2021 7:13 pm
  apologia del terrorisme i del franquisme son el mateix, i el franquisme va assassinar 100 vegades més. Justicia franquista, justicia del Paredon. España, estat judicial franquista. Lesmes, con Franco vivias mejor, franquista sotanero OPUS.DEI
  L'OBSERVADOR ASTORAT 31/05/2021 6:38 pm
  El Fascismo en España ocupa los más altos cargos en "todas" las Instituciones, ese es el problema. De aquellos polvos, estos lodos !!!
  GAVANENC 31/05/2021 6:23 pm
  Hostia, això ja es l'ultim que es podía llegir....En contra del Jutges europeus. Tot molt democrátic
  Amill 31/05/2021 6:14 pm
  Es veu clarament que els membres del Poder Judicial son socis de la Fundación Francisco Franco. No ase falta desir nada mas.
  Ricard 31/05/2021 6:10 pm
  Per tant dir que l'ETA tenia tota la raó per matar, ja que a l'estat dels castellans no es pot defensar tot sense violència també deu ser llibertat d'expressió, oi? Va així oi? Jo puc opinar que l'ETA feia només el que el sistema li permetia i matava justificadament, vés quin remei. Es una mostra de llibertat d'expressió. De fet el franquisme va matar el nostre President. I veig que els jutges consideren que expressar joia pel tema és ser lliure. Jo t'he ho puc fer pels morts de l'ETA, oi?
   fat boy 01/06/2021 6:34 pm
   Es que parteixen de la base de que la guerra va acabar el 1939, perque ho va dir el Franco suposo, pero per mi, va continuar mentre hi va haver el maquis i la guerra va acabar amb l'ultim alto el foc d'eta. No veig perque executar al Carrero era terrorisme pero assassinar al Companys no.
  ciutadà 31/05/2021 6:09 pm
  En conec (conegut, no amic!!) un que va intentar passejar-se per Berlin amb un braçal amb la creu gamada. Quan, al cap de dos anys va sortir de la presó, no crec que li quedessin ganes de tornar-hi. Una cosa és llibertat d'expressió ina altra ben diferent és lloar i recolzar el crim.
  Un de pas 31/05/2021 5:48 pm
  I l'apologia de la llibertat, l'independentisme català o euskera o de l'anarquisme i les idees desquerres, o contraries a la monarquia, no son llibertat d'expressió... Aqui seguim com sempre... O marxem o marxem.... Salut i dues republiques, aqui i a Ñ

Nou comentari