El PNB es posa al costat del PDeCAT: “El debat de tot o res acostuma a acabar en res”

Chacón vol aliar-se amb els bascos per reclamar "coratge" a l'estat espanyol per negociar una sortida al conflicte

El president del PNB, Andoni Ortuzar, s’ha posat aquest dilluns al costat de la candidata del PDeCAT pel 14-F, Àngels Chacón, en la defensa d’una resolució pactada amb l’Estat del conflicte català perquè “el debat de tot o res acostuma a acabar en res”.

En un diàleg virtual amb Chacón, Ortuzar ha defensat que la major força de Catalunya i Euskadi està en la capacitat de les institucions i l’autogovern de “créixer dia a dia”. “La independència és una meta que al PNB tenim en l’article 1 dels estatuts, però hem de ser conscients del món en què vivim i del realisme polític amb què ens hem de conduir”, ha manifestat el polític basc.

Ortuzar ha reiterat que cal “ser cada dia menys dependents per arribar a la independència” i això requereix “més capacitat d’autogovern i que aquest l’exectuem millor”. El president del PNB opina que “la font de legitimació dels projectes sobiranistes, més enllà del dret a decidir, és demostrar cada dia a tota la ciutadania que l’acció diària nostre de governar a les institucions la fem millor, pensada des del km 0”.

En contraposició a les vies rupturistes per arribar a la independència, Ortuzar proposa “institucions fortes i prestigiades, que agafin el toro per les banyes en la gestió malgrat els entrebancs que posi Madrid”, cosa que el polític basc troba que pot ser compatible amb “un projecte sobiranista”. El PNB, ha dit el seu president, no fa “una nació en abstracte” i per això ha qüestionat el plantejament “d’independència o res”. La via que el seu partit proposa, ha indicat, “és més raonable en moments d’incertesa internacional”.

De la seva banda, Àngels Chacón ha apostat per aliar-se amb el PNB per demanar “coratge al govern espanyol per afrontar políticament un problema polític que ha de resoldre”. Chacón també ha defensat que la presència dels partits independentistes serveixi a Madrid per defensar-hi els interessos dels catalans i ha considerat que per fer servir aquesta presència per oposar-se a tot no cal anar-hi perquè això ja es pot fer “enviant una carta”.

Crítiques al Govern de JxCAT i ERC

Tant Ortuzar com Chacón han reclamat al govern espanyol una major “transparència” en la distribució dels fons de recuperació europeus. El PDeCAT i el PNB aposten per fer inversions a favor de l’economia productiva i que aquest pla de rescat no serveixi per “tapar forats”. En aquest sentit, Chacón, que va ser consellera d’Empresa i Coneixement fins que Quim Torra la va rellevar en el càrrec, ha dit que el Govern de JxCAT i ERC “no es creu l’economia productiva”. Segons ha explicat, dels 46.000 milions pressupostats, a Empresa, que inclou comerç, indústria i turisme, l’actual Govern hi dedica 232 millons. “El Govern de JxCAT i ERC ni considera l’economia productiva com una prioritat”, ha reblat Chacón.

Comentaris

  El PNB hauria de estar callat 01/02/2021 9:43 pm
  Quan uns ho tenen quasi tot és de molt mal gust dir que els que no tenim quasi res hem de conformar-nos amb les engrunes. I si els bascos tenen molt és, en part, perquè a l'estat li convé que ells estiguin contents i no pensin en possibles aliances amb els catalans. I en part, s'ha de reconèixer, perquè ells ho han sabut aprofitar i portar l'aigua al seu molí. Bé per a ells, però que no vinguin a donar lliçons.
  Octubrista 01/02/2021 9:19 pm
  Per a la burgesa basca, un País Basc espanyol és un bon negoci, tenen un mercat directe important i no els xuclen la sang com a nosaltres. Els fa por la independència de Catalunya perquè hauran de triar entre independitzar-se ells també o perdre el concert econòmic, perquè la sangonera espanyola, sense Catalunya, haurà de buscar aliment per una altra banda..
  Ramon 01/02/2021 6:30 pm
  Ningú no pot comprendre que les diferències entre el PNC i el PdCat no puguin coexistir dins un mateix partit. Jo ni tan sols entenc per què el PdCat i Junts per Catalunya no poden anar en una mateixa candidatura.
  30
  46
  Respon
   Anna 01/02/2021 7:33 pm
   Ja ho suposem, tu Ramon ets un "especialista" en ERC, en saps un niu, de la resta ho ignores gairebé tot.
   Francesc Tarugu-Sabatot i Terregada 01/02/2021 7:08 pm
   Jo sí, el PNC no és independentista, i el PDeCAT si amb el temps i una canya i els espanyols ho permeten... aleshores sí.
  RAMON A 01/02/2021 5:03 pm
  Si el PNB no fos tan moderat perderia els vot peperos que el voten.
  Farta de trencaments inútils 01/02/2021 4:53 pm
  Bonvehí, Chacónl, feu angoixa criticant amb tanta mala bava el govern del qual heu format part fins ara. Si ells ho han fet malament, també ho has fet tu, Àngels, tu t'havies d'ocupar de les empreses, ja veus és culpa teva que aquest govern no escoltés més les empreses. David que tu has viscut tota la vida d'aquests que critiques. Què coi et va passar que no poguessis dialogar amb Puigdemont? Tant grossa va ser la topada que el denunciessis? Què hi perdies tu i uns quants escolanets per ser feliç xafant-t'ho tot?
  Ricard 01/02/2021 4:49 pm
  El pdcat continua navegant. Aliar-se amb els "solidaris" bascos, que ens "estimen" tant, confirma la seva desesperació.
  A la M... el PDeCAT! 01/02/2021 3:07 pm
  El PDeCat vol fer amb el govern ERC-Junts, l'1-O, la DUI, etc... el mateix que el PNB van fer amb "el plan Ibarratexe". Primer hi donen suport i desprès, per interessos espuris, el traeixen vilment. La història us jutjarà com els traidors que sou...
  87
  129
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 01/02/2021 7:37 pm
   Per ser un País normal hem de tenir alguns sonats, ja els medicarem...
  Listillo de torn 01/02/2021 1:37 pm
  I ho diuen aquells que ho tenen tot. Has de sér molt cínic i insensible per dir aquestes coses.
  Josep 01/02/2021 1:05 pm
  Ei ! Pascal, pobra Pascal, és que el nom no fa la cosa.
   Vas errat 01/02/2021 3:57 pm
   Pascal ja no està al PDcat
    Josep 01/02/2021 5:07 pm
    Gràcies. Ja ho sé, per això publico el comentari, Pascal es va inventar de vell nou el PNC de caire no independentista, i doncs, espanyolista, a sobre pensant que seria "homologable" al EAJ-PNB fundat l'any 1895. D'aquí se'n pot deduir que el nom del seu partit no fa la cosa.
  Ai, els bascos 01/02/2021 11:57 am
  Que bé es viu amb concert fiscal. Si marxés Catalunya, se'ls acabaria aquesta situació privilegiada, i coneixent als bascos, que vendrien sa mare per un plat de llenties, al PNB se li en fot Catalunya, el que no vol és perdre el seu estatus dins d'Espanya.

Nou comentari