El ple reprova la gestió econòmica del govern Colau i acusa l’executiu de “falta de transparència”

Pisarello reconeix que la davallada de la recaptació de l'impost de plusvàlues i la disminució de transferències de l'Estat "podria afectar" l'1% del pressupost del 2019

 

Tots els grups opositors menys la CUP han reprovat la gestió econòmica del govern d’Ada Colau i han acusat l’executiu de “falta de transparència” i “manca de previsió”, en un ple extraordinari que ha abordat de forma monogràfica l’estat de les arques municipals, després de l’alarma generada en les últimes setmanes per la caiguda dels ingressos de l’Ajuntament. En el debat previ a la votació, el primer tinent d’alcaldia ha reconegut que la disminució de transferències de l’Estat i la davallada en la recaptació de l’impost de plusvàlues podria afectar l’1% del pressupost del 2019. “Si es confirma la reducció” d’aquesta taxa que grava les donacions i vendes d’immobles i “la Generalitat i l’Estat no compleixen les seves obligacions amb l’Ajuntament de Barcelona, evidentment haurem d’acompasar i ajustar alguns projectes”, ha dit Pisarello.

 

A més de la proposta de reprovació presentada per PSC i Cs, el consell plenari ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’estudi per al seguiment de les inversions previstes en el mandat, presentada per dotze regidors d’ERC, PDeCAT i PSC. De fet, la proposta de reprovació s’havia de debatre en sessió ordinària però un canvi en l’ordre del dia ha facilitat que les tres propostes es concentressin en un únic debat, tot i que s’han votat per separat. El primer tinent d’alcalde i responsable de l’àrea econòmica del consistori ha titllat d'”irresponsable” i “indecent” les acusacions de retallades que ha vociferat aquest divendres l’oposició. Segons Pisarello, el pressupost del 2018 superarà el de l’any anterior i els comptes de l’any 2019 seran “semblants” o “fins i tot més gran”, sempre i quan els governs de l’Estat i la Generalitat reverteixin el “deute històric”, que ha quantificat en 300 milions per part de l’executiu de Quim Torra i de 500 milions només en transport, en el cas del de Pedro Sánchez.

  

 

“No és lícit dir que la solvència està en perill”, ha reblat. L’afectació anunciada d’un 1% correspondria a uns 26 milions d’euros, ja que el pressupost municipal de cara al 2019 es comptabilitza en 2.600 milions. “Davant d’aquesta situació el govern ha de ser prudent per vetllar per la solvència”. Pel que fa a projectes concrets, Pisarello tan sols ha descartat l’ampliació de la Casa Golferichs, a l’Eixample. El responsable econòmic de l’Ajuntament ha acusat l’Estat i la Generalitat de cometre les “veritables retallades” pel deute que ambdues entitats tenen amb el consistori. Alhora, Pisarello ha retret que les “forces progressistes” generin “falses alarmes per motius electoralistes”. “És incomprensible i fa pena”, ha conclòs. “La inversió en política social ha pujat en 800 milions en comparació amb l’anterior mandat”, ha argumentat en una intervenció que l’oposició ha titllat de “supèrbia”. Pisarello ha tret pit en assegurar que el seu govern ha tancat un conveni que “millora” els drets dels treballadors municipals, ha remunicipalitzat 3 escoles bressols, ha impulsat l’impulsat l’operador municipal energètic més gran al marge de les “grans companyies”, Barcelona Energia.

Nou comentari