El PDeCAT demana la compareixença de Planas al Congrés per la situació “límit” del sector lacti

El partit reclama explicacions sobre l'extensió de la PAC als sectors de la fruita i les hortalisses

El PDeCAT ha demanat la compareixença del ministre d’Agricultura, Luis Planas, al Congrés perquè expliqui la nova Política Agrícola Comuna (PAC) i les mesures que pensa dur a terme davant la situació “límit” del sector lacti. En una petició registrada per la diputada Concep Cañadell, el partit reclama a Planas que informi sobre l’acord provisional sobre les regles que marcaran la PAC a partir de 2023 i, entre elles, l’exclusió del sector de la fruita.

“El ministre Planas es va comprometre a estendre al sector de la fruita i l’hortalissa les ajudes bàsiques de la PAC, i per això volem saber quins avenços s’han fet al respecte“, apunta el PDeCAT. Un altre eix de la compareixença és la situació de granges bovines de llet, amb un preu mitjà de producció superior al que perceben per litre. Una situació agreujada per l’augment del preu del blat de moro i la soja, que són aliments del bestiar. “Volem evitar que segueixin tancant granges, el camp necessita assegurar llocs de treball per fixar la població i evitar el despoblament”, afirma Cañadell.

El PDeCAT vol saber quines mesures posarà en marxa el govern espanyol perquè els productors “rebin un preu just que cobreixi les seves despeses de producció i per assegurar la viabilitat d’aquestes granges”. En aquest sentit, el partit ha destacat l’exemple de França, que ha aprovat ajudes directes per alleugerir l’escassetat d’efectiu de granges petites i mitjanes per cobrir el 80% de les pèrdues registrades entre l’abril de 2020 i el març de 2021.

La formació també ha registrat una bateria de preguntes escrites sobre la qüestió. Entre elles, pregunta si contempla que l’Agència d’Informació i Control Alimentaris inspeccioni d’ofici tots els contractes en vigor entre indústries i ramaders.

Nou comentari