El PDeCAT aposta per l’OTAN perquè la República sigui un “subjecte polític creïble”

La ponència estratègia reclama "forces de defensa"

 

 

El PDeCAT viurà el proper 22 de juliol la seva segona assemblea. Tot apunta que, de nou, serà un cónclave “de refundació” en tant que decidirà canvis orgànics i també estratègics i ideològics. En aquest sentit, de la ponència destaca el punt sobre Seguretat i Defensa que els relators del document han tractat de manera desacomplexada, que aposta per la pertinença  a l’OTAN amb “forces de defensa” si Catalunya vol esdevenir un “subjecte polític creïble”.  

 

El punt 3.2 de la ponència 4 presentada per la direcció partit i que els associats han d’acabar d’aprovar proposa les “tres D” –Defensa, Diplomàcia i Desenvolupament– dels eixos de les relacions internacionals i la seguretat comuna de la Unió Europea. el PDeCAT entén que per a Europa, “els valors de la pau i el benestar van lligats amb el compromís per la Seguretat i la Defensa comuna”. Una divisa que implica que “tothom és coparticipant i corresponsable” així com -“l’eficiència” incorporant el concepte de  “Defensa col·laborativa és més econòmica”.

 

El partit assegura que els “interessos dels catalans passen cada cop més per allò que es decideix en els àmbits de la Seguretat i Defensa comuna, ja sigui intracomunitària com és el cas de  l’Agència Europea de Defensa, o el marc de l’OTAN”. De fet, recorda que en el congrés fundacional va constatar el “compromís” de mantenir-se dins “del marc de l’OTAN”. Un objectiu que es remarca en la nova ponència per tal “d’impulsar una política de defensa coherent amb els interessos dels catalans i els països de l’entorn”. 

Així mateix adverteix que “el reconeixement de Catalunya en el món depèn de molts factors, i un dels més importants és el compromís català amb la Seguretat i la Defensa comuna, on – recordem-ho- Catalunya avui ja hi participa mitjançant Espanya”.

 

Catalunya no pot visualitzar-se en l’exterior com un possible factor d’afebliment de l’actual estructura de seguretat europea, i per això cal que el Partit Demòcrata vetlli pels compromisos i interessos internacionals”, avisa. És en aquest sentit, defensa que una virtual República catalana  ha d’assumir un “nou nivell d’ambició” en la Política de cooperació estructurada de la PESCO de la UE complementària amb l’OTAN i proposa apuntar-se al “repte d’arribar a un 2% del PIB en defensa”. “Una realitat que requereix un compromís i seguiment des de Catalunya a l’alçada de la seva importància”, rebla la ponència. 

 

Debat social

 

Com a colofó, el PDeCAT proposa obrir el “debat estratègic” sobre seguretat i defensa en la societat catalana  i definir una “pròpia estratègia de seguretat nacional, integrada en el context europeu”. Un debat que la formació entèn que ha estat absent en l’esfera pública. En aquest marc, reclama “definir els mitjans de què s’hauria de dotar el país per garantir la seguretat” de Catalunya. 

Nou comentari