El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament valida el decret que agilitza els tràmits per gestionar els fons europeus
  • CA

El Parlament ha validat el decret llei que simplifica i agilitza els tràmits per gestionar els fons europeus. El decret 5/2021 vetlla perquè el procés de gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del Fons REACT-EU sigui “eficient i transparent”. JxCat i ERC hi han votat a favor, la CUP-CC, en contra, i la resta de grups s’han abstingut. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha garantit que el Govern serà “responsable” i aprofitarà els recursos per a la transformació social i econòmica. “Ha de servir per fer una economia productiva, basada en llocs de treball de qualitat i no amb salaris baixos, i amb equilibri ambiental, equitat territorial i amb voluntat d’avançar cap a la igualtat de gènere”, ha dit.El decret també regula els mecanismes necessaris per facilitar “la cooperació interadministrativa i la col·laboració publicoprivada de les administracions públiques de Catalunya i les entitats del seu sector públic” mitjançant convenis, consorcis o concessions d’obres i serveis. També regula les mesures de flexibilitzar la gestió del personal de l’administració de la Generalitat i del seu sector públic “amb la finalitat exclusiva d’atendre amb agilitat i eficàcia la gestió
dels fons europeus
“.

El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha advertit que “amb inestabilitat”, com la que creu que generen els aldarulls dels darrers dies, Catalunya no trobarà inversió privada: “O s’acontenta els antisistema o s’acontenta els inversors que creen llocs de feina a Catalunya”, ha avisat. I ha emplaçat el Govern de JxCat i ERC a governar “amb sensatesa” i “escoltar Foment, PIMEC, els comerciants, els restauradors i els veïns, en lloc de la CUP”.

La diputada del PSC-Units Eva Granados ha remarcat que aquesta és “una oportunitat històrica” i ha cridat a “preparar l’admnistració” perquè els recursos es puguin gestionar bé, i de manera àgil i flexible. Granados ha criticat “l’oportunisme polític” dels partits del Govern per haver presentat els 27 projectes enmig de la campanya electoral i els ha retret la manca de diàleg amb els grups parlamentaris i amb els agents socials i polítics. “En la negociació per a la configuració del Govern, ERC i JxCat estan més preocupats per qüestionar el model del cos dels Mossos d’Esquadra que per enfortir el model productiu”, ho ha reblat. També ha criticat la manca de diàleg del Govern la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach. I ha retret a JxCat i ERC que rebutgessin al Congrés el decret de gestió dels fons europeus: “Vostès estaven en campanya electoral i no atenien a la necessitat imperiosa de tenir accés i gestionar com cal aquests fons”, els ha recriminat.

El diputat de la CUP-CC Vidal Aragonès ha rebutjat el decret perquè considera que “el sector públic català es transformarà merament en una gestoria entre la Unió Europea i determinades empreses”. I ha criticat “el traspàs de recursos públics a empreses privades sota la denominació de col·laboració públicoprivada”.

El president del PPC, Alejandro Fernández, considera que “no és normal la manca de diàleg amb els grups parlamentaris, i les entitats empresarials” i n’ha lamentat la “falta de transparència”. De fet, ha suggerit a l’executiu que si volia que el decret tirés endavant amb el suport dels grups “com a mínim hi hauria de parlar”.

Per part d’ERC, Josep Maria Jové ha celebrat que “malgrat la pandèmia i la repressió” el Govern ha fet la feina i que aquests fons suposen una “oportunitat” per transformar l’economia. Finalment, el diputat Lluís Guinó, de JxCat, ha celebrat a la bona predisposició i “lideratge” del Govern per a tirar endavant els recursos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a febrer 24, 2021 | 19:54
    Independentista febrer 24, 2021 | 19:54
    Tranquils, que el T.C. ho soluciona en un moment. Maleït sia!.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa