El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament torna a disposar de majoria independentista
  • CA

El cicle electoral que s’acaba de tancar després del comicis generals del 28 d’abril i els municipals i europeus del 26 de maig comporten canvis al Parlament de Catalunya. El principal canvi és que la majoria independentista, que es va perdre l’octubre passat a conseqüència de la suspensió de diputat per l’1-O, es recupera ara amb 68 diputats.

En el ple que arrenca aquest dimecres prendran possessió del seu escó vuit diputats nous (dos d’ERC, 2 de Cs i 4 de JxCAT) que prenen el relleu dels que han sortit escollits diputats al Congrés espanyol el passat 28-A. Precisament els tràmits perquè així pugui ser s’han acabat de fer aquest dimarts en una reunió de la Mesa del Parlament.

La majoria independentista es recupera perquè Carles Puigdemont i Toni Comín, escollits com a eurodiputats, mantenen l’escó de diputats al Parlament i no voten. Així doncs la majoria independentista se situa en 68 diputats, xifra amb què es fixa la majoria absoluta, dos escons menys dels 70 que JxCAT, ERC i la CUP reunien des del 21-D.

Per grups, a JxCAT abandonen el Parlament els presos polítics Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull i l’exconsellera de Cultura, Laura Borràs. En lloc seu entren Miquel Buch, M. Elena Fort, Josep Puig i Boix i Glòria Freixa.

Pel que fa a ERC, Oriol Junqueras abandona el seu escó, com també ho fa Gerard Gómez del Moral. Seran substituïts per Jose Rodríguez i Núria Picas. També hi ha canvis a Cs després de la marxa d’Inés Arrimadas i  José maria Espejo-Saavedra. Prenen el relleu Jorge Feijóo i María Mercedes Escofet. Al PP Andrea Levy, que ja havia renunciat a l’escó, ha donat pas al secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano.

Més canvis

Els canvis podrien seguir els propers dies en funció de com acabin els pactes pel que fa a les eleccions municipals. En aquest sentit, Ernest Margall podria deixar el seu escó com també ho podria fer María Luz Guilarte, la diputada que es va afegir a la llista de Manuel Valls per Barcelona i que ha sortit escollida regidora. En el cas d’Els Artadi, la número dos de JxCAT per Barcelona es decanta per mantenir l’escó a la cambra catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa