El Parlament serà un espai “lliure” de discursos d’odi

La cambra aprova crear una comissió d'estudi sobre el racisme institucional

El Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució que mostra la voluntat de convertir-se en un espai “lliure de discurs d’odi” i indica que cal blindar-se davant “d’apologies de la discriminació”. S’aposta per impulsar una reforma del Reglament del Parlament que garanteixi evitar els discursos d’odi i la discriminació i contempli sancions en cas de no signar un compromís. Amb els vots a favor d’ERC, JxCat, la CUP, En Comú Podem, l’abstenció del PSC-Units i el vot contrari de Vox, Cs i PPC, també s’ha acordat modificar el requisit d’unanimitat per les declaracions institucionals en favor d’una majoria qualificada. La cambra ha aprovat crear una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya.Únicament amb els vots contraris de Vox i els vots a favor de la resta de grups, s’ha aprovat un dels altres punts de la proposta de resolució que rebutja “qualsevol manifestació de violència cap a les diputades” i s’adquireix el compromís de rebutjar “formal i unànimement” qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica cap a les diputades i altres persones dins o fora del Parlament.

La cambra catalana s’ha reafirmat en la vocació de “continuar sent un espai de llibertat i confrontació política, d’idees i de diàleg” i en el compromís en defensa de les institucions pròpies i de la democràcia.

La comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, En Comú Podem, l’abstenció de Cs i el vot contrari de Vox i PPC. Aquesta comissió té continuïtat respecte la que es va fer la passada legislatura.

Té com a finalitat establir una “diagnosi compartida” sobre quines mesures cal prendre per a evitar qualsevol discriminació racial. Així es volen abordar “tots els àmbits necessaris”, des de la seguretat, la igualtat d’oportunitats, la representació social, política i econòmica.

La comissió tindrà vigència durant tota la legislatura en curs i podrà redactar un informe final que se sotmetrà a votació de la cambra. La comissió d’estudi estarà integrada per un membre de cada grup parlamentari. També hi podran assistir tècnics, especialistes i membres d’entitats.

El diputat d’ERC Pau Morales ha reivindicat el compromís antifeixista de la formació i ha apostat per combatre el discurs de l’extrema dreta. “Reivindiquem la cambra com a espai de llibertat, defensa dels Drets Humans”, ha apuntat. Ha reclamat que el discurs d’odi estigui “lluny” i ha dit que s’ha de combatre amb “dades, consciència i serenitat”.

Des de JxCat, Aurora Madaula, ha dit que els demòcrates no poden quedar-se “de braços creuats” quan partits que es consideren hereus del franquisme “penetren” a les institucions i hi fan “amenaces”. Madaula ha criticat que el grup del PSC-Units no vegi favorablement l’aposta per reformar el Reglament.

Basha Changue (CUP) ha alertat que les iniciatives parlamentàries són de “mínims” per ser un “paraigües antifeixista”. També s’ha sumat a les crítiques de Junts cap al PSC per no sumar-se al punt que aposta per reformar el Reglament.

Tant la diputada d’En Comú Podem Jessica González com el diputat del PSC-Units Ferran Pedret han coincidit que cal combatre tots els discursos d’odi independentment que provinguin, o no, de l’extrema dreta. Pedret ha defensat que els socialistes no apostin per reformar el Reglament perquè ja hi ha “suficients” eines perquè el Parlament es pugui blindar davant el discurs d’odi.

El diputat de Vox Joan Garriga ha acusat els partits independentistes de voler “censurar” el discurs de Vox que busca “defensar les arrels cristianes, controlar la immigració i condemnar tota la violència”. “No ens callaran”, ha advertit. Garriga ha opinat que la proposta de resolució és “innecessària” i la creació de la comissió d’estudi una nova “despesa”.

Per la seva banda, tant Ciutadans (Cs) com el PPC han retret el discurs d’odi que han alertat que utilitzen els partits independentistes. “La societat catalana no té un problema de racisme institucional sinó d’hispanofòbia”, ha destacat el diputat de Cs Nacho Martín Blanco.

La diputada del PPC Lorena Roldán ha acusat l’independentisme de tenir un projecte que fomenta la “divisió” i l’enfrontament.

Comentaris

  Donec Perficiam 14/05/2021 11:24 am
  Ja tocava una mesura com aquesta i encara es queden curts...n'estem fins la pebrotera que la dreta caspañola i catalana tingui impunitat per vomitar tota la seva merda on, quan i com li sembli, saltant-se el respecte de tothom i on faci falta. El Parlament no és un mercadillo de gitanos, però ells tenen tota la intenció que ho sigui. Si els deixem haurem obert les portes i haurem perdut la dignitat i el respecte del nostre Gobern.
  ciutadà 14/05/2021 7:53 am
  Pel camí que anem em sembla que el Parlament quedarà lliure de discurssos de tota mena.
  Ramon 13/05/2021 7:41 pm
  Quan odien els progres, que no paren d'odiar, que no fan altra cosa que odiar, odien tot el democràtic que belluga, tot el que contradigui o qüestioni llur dogma, odien "la dreta" -qualsevol dreta fins i tot sense necessitat que ni tan sols sigui realment dreta-, odien "el capital", odien la pastisseria industrial, odien el tip-pex, figura que odien el cotxe, odien el nacionalisme català, odien Jordi Pujol, odien Artur Mas, odien a mort Carles Puigdemont, odien "els iankis", odien Israel, odien els pisos turístics, odien les loteries catalanes, odien l'oposició veneçolana, també la cubana, odien l'Església Catòlica feta excepció de l'actual papa col·laboracionista de la junta militar, odien les nuclears llevat de les dels països comunistes, odien, odien, odien, però, ja dic, quan ho fan ells llavors ja no és odi. Llavors és "compromís", "conscienciació" i "lluita".
  Mia 13/05/2021 6:55 pm
  Ben fet Presidenta !!
  Jo 13/05/2021 6:47 pm
  Joder amb el ñordo, no tens mes niks. Odi, si es odi el que sentim per vosaltres i alhora instint de legitima defensa ... cabrons.
  Gonzalo 13/05/2021 5:57 pm
  Y los discursos de odio hacia todo lo español, bien estará prohibido?
  Gpnzalo 13/05/2021 5:56 pm
  Pero no decían que se podía debatir de todo....????? Tiipico de los laZisnaZis.....
  Anònim 13/05/2021 5:11 pm
  Resulta gracioso que se quiera evitar los discursos de odio en el Parlament,pues en ese caso aparte de silenciar como dice dice Ricardo desde VOX a PSC,bueno él como odia todo lo español pone PSOE,el caso es que para evitar discursos de odio la primera que no podría hablar es la presidenta del Parlament y después todos los demás.
  Ricard 13/05/2021 4:03 pm
  Si no hi ha d'haver odi anticatalà sobren els castellanistes. De Vox al PSOE.
  El cit campejador 13/05/2021 3:41 pm
  De tots els discursos d'odi O només els de Vox? Per què hem sentit moltes vegades a Torra. I falta per sentir a la Borrás, al Canadell, al Dalmases amb el seu discurs vomitiu. Els discursos indepes, que són segregadors, també són d'odi. er què no poseu una foto de la Borras i treieu la de Garriga?
   Doctor Strangelove 14/05/2021 7:45 am
   L,esquerra i l,independentisme es basen en l,odi a l,excel.lència! El seu lema és mediocritat a tope. Són bilis i fel, són la xacra de la llibertat individual! Doc.
  Selv atà 13/05/2021 3:33 pm
  Generalita i Parlament: dos jocs de nyaus que ens resulten caríssims. Perquè no els engegem en doina?.

Nou comentari