El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament reprèn el control dels fons reservats dels Mossos amb una comissió renovada
  • CA

Finalment, després de sis mesos sense cap control, els Mossos d’Esquadra hauran de retre compte de la utilització dels fons reservats. Aquest dijous està previst que es constitueixi la nova Comissió de Matèries Secretes i Reservades del Parlament, que no es reunia des de fa sis mesos tot i que es podia haver constituït fa un mes. Aquesta comissió és l’encarregada de controlar el que són les clavegueres de la Generalitat, és a dir, les estructures sustentades amb fons reservats i que es troben als límits de la legalitat pel bé de la seguretat ciutadana i de l’Estat. I aquesta legislatura es posa en marxa renovada gairebé de dalt a baix, ja que només repeteixen dos diputats, el del PSC i el de Cs.

La comissió la integren deu persones. La presidirà Laura Borràs, que li pertoca com a presidenta de la Cambra, i el secretari serà l’exconseller d’ERC, Chackir El Homrani. Per part dels grups, la portaveu de JxCat serà Marta Madrenas; Jordi Terrades és el portaveu dels socialistes, després d’haver estat el secretari de la comissió en la legislatura anterior; Ignacio Garriga hi serà per part de Vox; Xevi Pellicer, per la CUP; Jéssica Albiach, pels Comuns; Matías Alonso, per Ciutadans; i Alejandro Fernández, pel PP. Hi donen cobertura funcionarial el secretari, Xavier Muro, i la gestora Maria José Bello. La comissió no es reunia des del 16 de desembre de 2020.

Aquesta comissió controla els crèdits destinats a despeses reservades –uns 400.000 euros l’any– de l’administració de la Generalitat i de tota altra matèria del Govern i de l’administració catalana declarada secreta o reservada, d’acord amb la legislació vigent. Les reunions de la comissió són ordinàriament dues per període de sessions, això és al juliol i al desembre. En aquestes reunions hi compareix el conseller d’Interior i el director general de Policia, que fan balanç dels diners emprats en aquest tipus d’investigacions i de les anàlisis de prospectiva dels serveis de seguretat.

Molt restringida

De les compareixences i les reunions, ni se n’aixeca acta, ni es grava res i el contingut queda blindat per la més estricta llei de confidencialitat. Els diputats no poden entrar acompanyats, i les mesures de seguretat de la sala de reunions no permeten ningú acostar-s’hi a menys de cinquanta metres. En aquesta comissió, el conseller d’Interior dona explicacions sobre com es gasten els fons reservats del seu departament i fa el balanç de la feina de la brigada d’informació i sobre les amenaces més punyents que pateix la seguretat interior, com ara el terrorisme i el delicte organitzat, i també explica la col·laboració amb d’altres cossos policíacs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa