El Parlament regula el registre de dades de vacunació contra la Covid

El decret també contempla altres mesures de caràcter organitzatiu en l'àmbit sanitari, social i de salut pública

El Parlament ha convalidat aquest dimecres el decret que regula, entre altres, el registre de dades sobre la vacunació contra la Covid-19 a Catalunya. Preveu mesures de caràcter organitzatiu en l’àmbit sanitari, social, educatiu i de salut pública per fer front a la pandèmia. Amb aquest objectiu, el text modifica dos decrets llei anteriors i “dona una idea del ritme normatiu i de gestió en tot allò que hem hagut de fer”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha defensat la importància del decret, que “enforteix” el sistema de salut. El decret s’ha convalidat amb 14 vots a favor, 1 en contra i 6 abstencions.

Vergés ha explicat que la norma permet integrar les dades sobre la vacunació contra la covid al registre de vacunació de Catalunya, així com fer seguiment de l’efectivitat de les vacunes i l’impacte en l’evolució epidemiològica. En aquest sentit, ha destacat que això permet deixar constància sobre les dosis i el tipus de vacuna que van rebent els diferents grups de població així com les cobertures de vacunació que es van assolint. El text també recull l’obligació per part de residències -ja siguin de gent gran, discapacitat o problemes de salut mental- de comunicar a Salut les dades identificatives i de contacte del personal propi i extern que hi treballa o hi col·labora. L’objectiu és protegir les residències i facilitar la detecció i seguiment de brots. En una línia similar, modifica el decret sobre mesures a les escoles i estipula que les direccions dels centres educatius tenen l’obligació d’introduir les dades identificatives i de contacte de l’alumnat i de tot el personal, així com la situació dels grups de convivència estable i les dades corresponents als resultats de proves que es facin.

D’altra banda, la titular de Salut ha indicat que el decret llei també reorganitza “tasques imprescindibles” per fer front a la pandèmia i promou l’habilitació de les infermeres de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) per accedir a les històries clíniques en processos d’incapacitat temporal en tràmit. “La pandèmia ha suposat un augment de les altes i les baixes per covid, havíem de generar un sistema al màxim de capacitat per no ofegar l’atenció primària”, ha dit. Per últim, la norma contempla la modificació del decret sobre el règim sancionador i faculta les forces i els cossos de seguretat per prendre mesures cautelars de salut pública davant d’un risc per a la salut individual o col·lectiva.

Des de l’oposició, la majoria de grups han mostrat el seu suport al decret llei però han criticat que algunes mesures han arribat tard. Cs, per exemple, ha posat de relleu que durant mesos de pandèmia hi ha hagut un “buit informatiu” a les residències i han situat com a exemple recent el cas de Tremp. El PP també ha criticat el retard d’algunes mesures. Des del PSC, Eva Granados ha lamentat que decrets com el convalidat demostren que els sistemes d’informació de la Generalitat tenen “moltes assignatures pendents” i ha criticat que es responsabilitzi a les direccions dels centres educatius amb una tasca que haurien de fer els rastrejadors. Per als Comuns la “sorpresa” és que algunes mesures, com habilitar les infermeres de l’ICAM amb més competències, “es faci ara i no abans”.

La CUP, en canvi, ha criticat aquesta mesura perquè consideren que s’intenta resoldre el “col·lapse” de l’ICAM carregant les infermeres amb més feina. Els cupaires tampoc no aproven que es doni prerrogativa d’intervenció amb mesures cautelars als cossos de seguretat i han qüestionat que en el control de la vacunació es demani el motiu pel qual algú no vol rebre el vaccí.

Nou comentari