El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament censura Joan Carles I per presumpta corrupció i per la seva “fugida” de l’Estat espanyol

El Parlament ha censurat l’actuació del rei emèrit Joan Carles I “per la seva implicació en presumptes casos de corrupció” i per la seva “fugida” de l’Estat espanyol. La proposta, presentada pels comuns, ha obtingut els vots de JxCat, ERC i CatECP; Cs, el PSC-Units i el PPC han votat en contra i la CUP-CC s’ha abstingut. Així, s’ha denunciat les actuacions que impliquen l’exmonarca espanyol, com “les comissions il·legals per la construcció de I’AVE de la Meca”, “disposar de societats en paradisos fiscals” i “frau fiscal per l’ús de targetes black” i, proposa que la família reial estigui “sotmesa a control públic i parlamentari”. Constata la “necessitat” d’investigar al Congrés l’ús de targetes de crèdit opaques per part dels Borbó.La mateixa iniciativa dels comuns proposava que el Parlament manifesti “la necessitat de reformar la Constitució per tal que la forma política de l’Estat espanyol sigui la d’una república” i per “regular l’exercici de les funcions del cap de l’Estat i de la seva família”, prohibint-los dur a terme activitats econòmiques o d’intermediació per empreses a l’estranger, limitant-ne la inviolabilitat i garantint-ne la igualtat efectiva davant de la llei.

També s’ha aprovat una proposta d’ERC que insta el Govern a exigir davant l’executiu espanyol la retirada de l’aforament i la condició de rei emèrit. Amb els vots a favor d’ERC, JxCat i la CUP-CC, els vots en contra de Cs, PSc-Units i PPC, i l’abstenció de CatECP, el Parlament ha exigit al govern espanyol que impulsi les modificacions oportunes per retirar l’aforament i la condició de ‘Rei emèrit’ a Joan Carles I, a més de la retirada de tots els títols honors, drets i privilegis de caràcter institucional i econòmic. La mateixa iniciativa ha reclamat la derogació del delicte d’injúries a la Corona i la ‘Llei Mordassa’.

Finalment, el ple ha aprovat una proposta de resolució de JxCat que denunciava la “corrupció econòmica” de la monarquia espanyola. El Parlament també ha manifestat el seu rebuig “a qualsevol forma de corrupció institucional, com la que es viu i s’ha viscut a nivell d’Estat quan es vol donar resposta judicial a problemes polítics, com el que planteja el reconeixement nacional de Catalunya”. S’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte Cs i PSC-Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa