El Parlament deixa Vox sense senador

La Comissió de l'Estatut dels Diputats avala la seva idoneïtat malgrat l'oposició de Vox i Cs i l'abstenció de CUP i PPC

Els candidats a senador proposats pel PSC-Units, ERC i JxCat perquè representin el Parlament a la cambra alta espanyola han rebut l’aval de la Comissió de l’Estatut dels Diputats, que n’ha valorat la idoneïtat i ha elevat la proposta al ple de dijous, que els designarà definitivament. Es tracta de vuit persones proposades pels tres grups majoritaris –Antoni Poveda, Manel de la Vega i Lorena González, del PSC; Josep Maria Reniu, Adelina Escandell i Pau Furriol, d’ERC, i Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví, de JxCat– que han estat avalats amb els vots d’aquestes formacions i dels comuns. La CUP-NCG i el PPC s’han abstingut a la votació, mentre que Vox i Cs hi han votat en contra. Tant la diputada del grup ultra Mónica Lora com Joan García, de Cs, han expressat la seva oposició al mètode pel qual s’ha repartit el nombre de senadors que pertoca a cada grup. La fórmula escollida deixa sense senador a Vox i a la CUP, que aplicant una estricta proporcionalitat haurien tingut un representant cadascú, mentre que els socialistes, els republicans i JxCat n’haurien tingut dos per grup.

Lora ha assegurat que és un “clar frau de llei” i ha recordat que ho volen impugnar al Tribunal Constitucional. “S’emmarca clarament en una estratègia de la Mesa del Parlament i de formacions polítiques colpistes i de l’esquerra totalitària de crear un cordó”, ha lamentat. Per la seva banda, García ha criticat l’elecció “ad hoc” del sistema imperial per repartir els senadors: “No prestigia aquesta institució”.

Un cop han rebut l’aval de la comissió, els senadors proposats se sotmetran ara sí a la votació final, que és en mans del ple. Dijous està previst que a les 9.30 del matí se celebri la sessió que els designarà oficialment amb almenys els vots a favor del PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem. La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant, que s’ha abstingut aquest dimarts, ha assenyalat que amb el seu posicionament “ja es pot intuir el vot de dijous” dels anticapitalistes.

Comentaris

  I el món roda 11/05/2021 10:40 pm
  Sembla increible que a aquestes altures, amb els problemes que hi ha per formar govern, es dediquen a perdre el temps amb tonteries que les tenen totes de perdre al TC. Haurien de passar un exàmen de capacitat mental.
  Doctor Strangelove 11/05/2021 8:30 pm
  VOX és llibertat! Doc.
  Ricard 11/05/2021 5:16 pm
  Mala decisió. S'han de poder retratar allà on en tinguin dret. I els demés han de poder rebratre'ls.
  Ramon 11/05/2021 4:32 pm
  Identificar l'enemic amb Vox, com abans fer-ho amb el PP, és ESPANYOLISME.
  Gonzalo 11/05/2021 3:54 pm
  Pues nada.....recurso ante el TC...y recurso ganado....otra charlotada de los separatistas que se va por el desagüe...y van....

Nou comentari