El nyap del 155 amb els galons de Trapero que ningú ha esmenat

El BOE el destituïa de la seva categoria i no del destí per una errada del ministeri d'Interior que no s'ha corregit

El cap del Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero viu encara dies de reentrada a la Prefectura i amb la vista posada a la nova formació del Govern. Un canvi a Palau podria suposar un relleu a la cúpula policial. Ara bé, un hipotètic relleu, en principi, no suposaria un canvi en la seva categoria de major. O potser sí? Perquè tres anys després ni la Moncloa, ni el departament d’Interior de la Generalitat han esmenat una suposada errada del govern de Mariano Rajoy quan el va destituir arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Una errada que l’hauria deixat sense rang.

En concret, el Butlletí Oficial de l’Estat del 28 d’octubre de 2017, l’endemà de la DUI fallida, publicava l’ordre INT/1038/2017, per la qual s’aplicava el Reial Decret 944/2017 de 27 d’octubre per l’aprovació del 155 pel Senat contra Catalunya. Aquesta ordre, signada per l’aleshores ministre de l’Interior de Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, “disposava el cessament” de Trapero “en la plaça de la categoria de Major de l’Escala Superior del Cos dels Mossos d’Esquadra“. Una categoria –empleo– reconeguda per una resolució del 18 d’abril de 2017.

És a dir, amb aquesta resolucio Zoido no el cessava com a cap del cos, sinó en la seva categoria de major. Fonts dels Mossos, asseguren que “es va tractar d’una errada, perquè el ministeri va confondre la categoria, el rang. amb el destí de màxim comandament del cos”. “És a dir, una cosa és la categoria i una altra és la destinació en l’estructura de comandament policial”, indiquen les mateixes fonts. “Va ser una errada que tothom va entendre i va convenir tàcitament que no es referia a la seva categoria sinó a la seva tasca de màxim comandament de la Prefectura”, reblen les mateixes fonts. En aquest sentit, durant el judici a l’Audiència Nacional contra la cúpula d’Interior va ser molt habitual aquesta confusió.

Des del departament d’Interior mantenen més o menys la mateixa versió. La conselleria a mans de Miquel Sàmper informa que “el cessament va ser com a cap del cos perquè el ministeri no pot ni podia cessar-lo com a major”. Tot i que reconeixen que “la redacció és ben particular”. De fet, des del mateix departament admeten que en la restitució del major com a cap del cos després de la seva absolució per part de l’Audiència Nacional, no es va fer cap “nomenament publicat al DOGC perquè no es fa mai quan és per ocupar el destí de cap del cos”. “Es fa per resolució que es comunica al comandament i punt”, indiquen.

Ara bé, la suposada errada continua. De fet, ni la conselleria, ni el ministeri ha fet cap esmena a l’ordre del ministeri que literalment li retirava els galons de major a Josep Lluís Trapero. I així ho admeten i ho justifiquen en el fet que el ministeri i la conselleria, així com la Prefectura del cos, que va quedar a mans de la direcció política de Juan Antonio Puigserver, secretari general tècnic del ministeri de l’Interior, van convenir a interpretar l’errada com una “destitució del cap del cos i no del rang”.

Però fonts jurídiques consultades per El Món indiquen que “caldria haver esmenat l’errada o en tot cas, aclarir-la” perquè es podria donar “la paradoxa que el cap del cos no tingui categoria, uns llimbs jurídics que només es podrien corregir amb una nova convocatòria”. De fet, encara cueja certa polèmica pel seu nomenament com a major arran d’un recurs sindical, perquè malgrat ser una categoria de lliure designació un sindicat va considerar que no s’havien complert les bases de la convocatòria. El recurs en aquests moments es troba al Tribunal Suprem.

Comentaris

  Tano 29/03/2021 8:41 am
  Quin fàstic de poders fàctics "Españoles".
  JordiP 28/03/2021 11:33 pm
  Una altre demostració de xapussa155. Ho van fer tot dela pitjor manera possible.No van dejar títere con cabeza. Marca Espanya! De fet, segurament van triar el mètode més adient: es tractava de matxacar Catalunya, no?
   666 29/03/2021 12:33 am
   Els Ñordos només fan xapusses .
  Anselmo 28/03/2021 6:30 pm
  a veure si resulta que és un usurpador de funcions i se'l pot acomiadar i tot
   666 29/03/2021 12:34 am
   Aquí el major usurpador és el rey ilegítimo Felipe VI. El vertader el Albert de Borbón i Solà.
  Gonzalo 28/03/2021 5:55 pm
  Esperemos que se resuelva rápidamente este fallo. El señor trapero es un grandisimo policia y un gran español.
   666 29/03/2021 12:35 am
   Al menos, no es un ÑORDO.

Nou comentari