El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El nou fitxatge de Sánchez creu que l’èxit social dels catalans depèn dels cognoms
  • CA

 

El sociòleg eivissenc Pau Marí-Klose, professor de Sociologia a la Universitat de Saragossa, ha estat nomenat director general per a la lluita contra la pobresa infantil aquest dijous pel Consell de Ministres espanyol, segons ha avançat ‘El Heraldo de Aragón’. Així, serà la mà dreta de la comissionada, Luisa Carcedo, i respondrà directament davant de Pedro Sánchez. Marí-Klose, expert en pobresa infantil i Estat del Benestar, és un vell conegut de les xarxes socials, on sovint ha acabat al centre de la polèmica per les seves declaracions, que han estat qualificades d’etnicistes, i la seva fixació en els cognoms dels catalans. Així, entre les seves teories basades en una suposada fractura de la societat catalana en base al seu origen, en destaquen afirmacions com, per exemple, que les dones amb “cognoms catalans” mostren “reticències” a l’hora de casar-se amb homes amb cognoms “no catalans”.

 

 

Segons Klose, però, aquesta situació no afecta només les dones amb cognoms “catalans”. Les que tenen cognoms “no catalans” també tenen més tendència a casar-se amb homes amb cognoms “catalans”, cosa que faria que aquests tinguéssin un “major èxit al mercat”.

 

 

Aquestes reflexions del sociòleg partien d’una observació estadística: a Catalunya, els cognoms més freqüents són lleugerament més habituals com a segon cognom que com a primer, fet que va generar les seves teories sobre la tria de la parella dels catalans i les catalanes.

 

 

La fixació del flamant director general amb els cognoms, però, no s’acaba aquí. En períodes electorals i, en general, d’ençà de l’inici del procés, Klose ha monitoritzat els orígens familiars dels líders cívics i polítics de l’independentisme, arribant a la conclusió que els cognoms més freqüents hi són absents per uns motius que, per a ell, són força clars.

 

 

 

Tot plegat respon a una forma de veure la societat catalana que és compartida pel Partit Popular, Ciutadans i part del PSOE tant a Catalunya com a l’Estat espanyol: el país està dividit en dues meitats irreconciliables amb l’origen de cadascú com a factor diferencial:

 

 

 

Després d’anys immers en polèmiques a les xarxes socials gairebé sempre pels mateixos motius, Pau Marí-Klose ha insultat, blocat i engegat a moltes de les persones que, havent llegit les seves opinions, l’han acusat d’etnicista o de treballar per l’aparició d’una fractura social inexistent amb la seva visió de la societat catalana com un grup dividit entre “catalans” i “no catalans”, prenent com a única referència per a l’adscripció els cognoms de cadascú. Sempre polèmic, ha demostrat no tenir pèls a la llengua.

 

 

A partir d’avui, doncs, Klose serà el director general per a la lluita contra la pobresa infantil del govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez, una altra de les eleccions polèmiques del líder socialista que, fins ara, ha col·locat a diversos llocs de responsabilitat a persones que, des de fa temps, han mostrat una gran hostilitat envers l’independentisme català o, fins i tot, envers els catalans en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa