El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ministre de l’Interior es compromet a reprendre la relació bilateral i es reunirà amb Buch
  • CA

 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’ha compromès a reprendre la relació bilateral amb el Departament d’Interior i rebrà el conseller, Miquel Buch. És el compromís exprés que ha transmès al número 2 d’Interior, Brauli Duart, i al director general de la Policia, Andreu Martínez, durant una reunió preparatòria del Consell de Política de Seguretat que s’ha fet a Madrid. Els dos representats de la Generalitat han pogut mantenir una conversa a part de la resta de representats de les comunitats autònomes per traslladar-li la voluntat de reprendre aquesta relació bilateral i, segons Duart, el ministre s’hi ha compromès. Com també a celebrar properament (tot i que no s’ha parlat de dates) una nova Junta de Seguretat a Barcelona per avançar en temes pendents, com el de la integració dels Mossos en organismes europeus d’informació que es va planejar a la passada junta del juliol del 2017 i sobre el quan no s’ha avançat. Una altra de les prioritats és coordinar els diferents cossos policials en la lluita antiterrorista i el crim organitzat.

 

El secretari general i el director general de la Policia han viatjat a Madrid per formar part, amb d’altres consellers autonòmics, d’una primera reunió preparatòria amb els màxims representants del Ministeri de l’Interior. En aquesta, però, els representants de la Generalitat han pogut reivindicar un tracte bilateral en qüestions de seguretat per a Catalunya. A la sortida de la trobada, Duart ha valorat positivament la reunió i ha explicat que han parlat directament amb el ministre, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li una trobada amb el conseller, Miquel Buch. “Tenim el compromís del ministre que hi haurà trobada bilateral”, ha dit. A més, ha recordat que el president, Quim Torra, ja ha reivindicat que s’ha de tornar a reunir la Junta de Seguretat després de la darrera reunió ara fa un any. El context polítics i els atemptats de Barcelona i Cambrils han fet que molts dels aspectes que es van abordar en aquella reunió hagin quedat frenats i, per això i davant d’un canvi de govern tant a la Generalitat com a la Moncloa, des del Govern creuen que cal tornar-se a reunir per reactivar tot allò pendent. 

  

  

 

Temes pendents per resoldre 

  

 

Un dels temes en els quals no s’ha avançat és, per exemple, que els Mossos tinguin accés directe a la informació de l’Europol o la Interpol per poder lluitar millor contra el terrorisme, per exemple. Altres temes que preocupen la Generalitat a nivell de seguretat són el crim organitzat que, segons apuntes des del Departament, requereix una feina coordinada dels Mossos amb la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat. En la reunió, però, no han tractat res sobre la relació dels Mossos i la resta de forces de seguretat estatals arran de l’1-O i el context polític. “Aquesta és reunió on hi eren tots els representants de les comunitats autònomes i no hem entrat en termes específics”, ha concretat Duart. Tanmateix, ni la reunió bilateral ni la junta de seguretat tenen encara cap data definida. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa