El ministeri dona a Urdangarin el permís per treballar que el Suprem denega als presos polítics

L'Audiència de Palma s'hi negava, però el cunyat del rei podrà sortir per anar a un centre social de Madrid

El Ministeri de l’Interior ha autoritzat Iñaki Urdangarin, cunyat de Felip VI, a gaudir del segon grau penitenciari amb la flexibilitat de l’article 100.2, cosa que li permetrà complir la resta de la condemna pel cas Nóos, de 5 anys i deu mesos, en un centre d’inserció social d’Alcalà d’Henares, anar a casa un cap de setmana al mes i treballar de dilluns a divendres com a voluntari a la Llar Don Orione, sempre que se sotmeti al programa de reinserció per a condemnats per delictes econòmics. Així ho ha acordat la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries després d’estudiar la proposta de la junta de tractament de la presó de Brieva (Àvila), on està reclòs des del juny de 2018.

Segons han informat diversos mitjans i han confirmat fonts ministerials a l’ACN, Urdangarin passarà de la presó d’Àvila al centre social d’Alcalà, però a canvi haurà de fer voluntariat cinc dies a la setmana en comptes de tres con fins ara. A més, se sotmetrà a un programa de reinserció per a delinqüents econòmics, que el govern espanyol va implantar al novembre, pioner a nivell mundial. El programa el podran seguir un 5% dels penats, uns 2.000 a tot l’estat.

A l’estiu l’Audiència de Palma ja li va revocar el tercer grau i el 100.2, però la junta de tractament de Brieva va tornar a insistir en proposar el tercer grau. Ara Institucions Penitenciàrires no ha anat tant enllà però li ha concedit el 100.2 condicionat al seguiment de diverses sessions de tractament de reinserció.

L’article 100.2 del reglament penitenciari, que comporta una flexibilització que, entre d’altres coses, pot permetre als reclusos sortir a treballar, va ser concedit inicialment als presos polítics catalans. Posteriorment els va ser revocat, com el tercer grau, i el Tribunal Suprem va ratificar recentment les dues revocacions.

Nou comentari