El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Grup Barnils impulsa un ‘crowdfunding’ per pagar la defensa de Jordi Borràs
  • CA
D'esquerra a dreta: Ferran Casas, Carla Vall i Francesc Canosa
D’esquerra a dreta: Ferran Casas, Carla Vall i Francesc Canosa | A.D.

 

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat aquest dimarts a l’Ateneu Barcelonès la seva iniciativa per tal de poder pagar la defensa jurídica del fotoperiodista d’El Món, Jordi Borràs. A través d’un crowdfunding, el grup pretén reunir els 12.000€ necessaris. Són 20 les entitats que s’han adherit a aquesta campanya, i entre elles destaquen el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, Irídia, AMIC, S.O.S. Racisme i Drets.

 

El president del Grup, Ferran Casas, ha dit que “cal una actuació per no estendre el clima d’impunitat” a les agressions feixistes que tenen lloc a l’Estat espanyol, i ha remarcat que “fa temps que denunciem la retallada de drets bàsics i llibertat a la nostra professió”. Per altra banda, el secretari de la junta del Col·legi de Periodistes Francesc Canosa ha explicat que “els mitjans són l’aigua potable que bebem cada dia” i que és per aquest motiu que la gent ha de ser propera “físicament i emocionalment” amb Borràs, “tal com ho és ell quan fa la seva feina”.

 

Finalment, l’advocada del fotoperiodista Carla Vall ha explicat quines seran les línies bàsiques de la defensa de Borràs. Ha afirmat que “haurem de posar la mira en una agressió a dos temps“, perquè “primer se l’ha agredit físicament i després jurídicament”, ja que el policia espanyol “ha utilitzat el sistema institucional per garantir la seva impunitat”. També ha explicat que miraran d’esbrinar si aquesta era la primera agressió d’aquest policia i quines eren les motivacions de l’agressió, tot i que ha avançat que el fet que l’agent cridés ‘Viva Franco‘ és símptoma d’agressió feixista. Per últim, per animar la gent que contribueixi a pagar aquests 12.000€, ha afirmat que “quan es toca un periodista es toca a tothom“.

 

Jordi Borràs va ser agredit el passat dilluns a la tarda a Barcelona per un policia espanyol. L’agent va reconèixer el fotoperiodista, s’hi va apropar, li va cridar ‘Viva España‘ i ‘Viva Franco‘ i li va pegar cops que van acabar trencant-li el nas. Posteriorment, l’home va fugir després d’identificar-se com a agent del CNP (És membre de la Brigada Provincial d’Informació, branca del cos que va alertar una cèl·lula gihadista que estava sent investigada pels Mossos d’Esquadra). Durant la fugida, li va caure una navalla. Més tard, l’agent va presentar una denúncia contra Borràs, al·legant que havia estat ell qui l’havia agredit. És per aquest motiu que la seva advocada ha explicat que s’enfronta a un delicte d’atemptat contra l’autoritat. Tot i això, s’ha mostrat optimista, ja que ha assegurat que disposen de proves suficients per demostrar que va ser l’agent de policia qui va agredir Borràs per motivacions polítiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa