El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern reclama les competències per confinar la població a les nits
  • CA

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reclamat aquest dimarts una “reforma de la Llei de salut pública estatal” que permeti al Govern de la Generalitat “gestionar la pandèmia sense haver de fer servir eines excepcionals com l’estat d’alarma” i així, per exemple, poder confinar la població en horari nocturn, tal i com passa ara amb el toc de queda, que fa mig any que està vigent. Budó, que la setmana passada va explicar que s’estaven buscant alternatives legals que permetessin decretar si calia les restriccions actuals, ha dit avui que “no hi ha cap marc legal” que permeti al Govern prohibir a les persones que surtin de casa seva. La intenció del govern espanyol és deixar decure l’estat d’alarma el proper 9 de maig, data a partir de la qual la Generalitat necessitarà permís del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) si pretén tocar algun dret fonamental.

D’altra banda, Budó, preguntada sobre la proposta del govern andalús de fer servir el passaport de vacunació per permetre la mobilitat entre territoris i l’accés a espectacles, ha dit que el Govern contempla aquest instrument, “però hem d’acaba de veure quina seria la seva utilitat, per a què es podrà usar i de quina manera”. La portaveu ha afegit que “encara no es un debat que es tingui tancat per poder explicar la voluntat per al seu funcionament”. La UE ha deixat a mans de cada estat membre posar els límits en l’ús del passaport de vacunació.

Sobre les restriccions necessàries a partir del 26 d’abril, quan caduqui l’actual resolució que manté el confinament comarcal, Budó ha dit que caldrà seguir les dades epidemiològiques. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest mateix dimarts que la voluntat es aixecar el confinament comarcla dilluns vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa