El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern posarà en marxa a partir del setembre l’Oficina d’igualtat de tracte i no discriminació
  • CA

El Govern posarà en marxa a partir del setembre l’Oficina d’igualtat de tracte i no discriminació. Així ho ha anunciat aquest dimecres la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en una compareixença al Parlament. Segons Verge, la seva conselleria vol desplegar la llei 19/2020 i per això també té ja a punt l’esborrany d’un reglament sancionador aplicable en cas de comportaments discriminatoris. L’esborrany encara ha de ser validat i tramitat però inclourà sancions específiques per LGTBI-fòbia. A banda, Verge ha explicat que Igualtat i Feminismes prepara una macroenquesta de la mà d’Interior per fer una detecció “exhaustiva” de les formes de discriminació i la seva prevalença.Segons ha dit, serà el primer mapa d’aquest tipus a Catalunya i posarà l’atenció en el masclisme, l’LGTBI-fòbia, el racisme, l’antigitanisme, l’edatisme o l’aporofòbia, entre altres.

Els resultats de l’enquesta, ha indicat, permetran nodrir de dades l’Observatori de la Discriminació -un ens també previst en la llei 19/2020- i fer una diagnosi “acurada” per desenvolupar el Pla d’igualtat de tracte i no discriminació, que inclourà una estratègia “integral” contra el racisme institucional.

Sobre l’Oficina d’igualtat de tracte i no discriminació, Verge ha dit que l’atenció posarà les víctimes al centre a través de l’acompanyament i el suport en la denúncia i ha admès que caldrà “treballar molt” per superar la distància amb alguns grups socials a causa de la “violència estructural institucional”. També ha dit que l’oficina actuarà d’ofici, especialment quan la discriminació es produeixi per part d’una administració pública.

Des de grups com el PSC o els ‘comuns’ han valorat positivament la posada en funcionament de l’oficina i també l’elaboració d’un reglament sancionador específic i han demanat concrecions sobre quan estarà llest, ja que consideren que ja hauria d’estar fet. Els ‘comuns’ també han reclamat que l’oficina tingui prou recursos.

Altres accions de les quals ha parlat és la necessitat d’una inversió més gran en polítiques de recuperació i reparació i redoblar els esforços en prevenció, amb accions dedicades a combatre “prejudicis i estereotips negatius”. A més, ha parlat també d’accions concretes dirigides als homes amb l’objectiu de fer veure que hi ha “noves masculinitats”. “La violència masclista no és bidireccional i la major part de les agressions LGTBI són comeses per homes”, ha dit.

Aquest darrer punt li ha suposat crítiques de Cs, el PP i Vox, ja que han coincidit a condemnar que se centri en els homes i es parli de “reeducar-los”. “És una autèntica barbaritat”, ha dit Eva Parera.

Xarxa SAI

La consellera d’Igualtat també ha exposat actuacions ja fetes i ha explicat el funcionament dels mecanismes que existeixen ara per ara per atendre discriminacions o delictes d’odi o incidències.

En el cas dels drets de les persones LGBTI+, Verge ha apuntat que actualment hi ha 111 oficines de la Xarxa d’Atenció Integral LGBTI (SAI) a tot Catalunya, garantint que com a mínim n’hi ha un per comarca. A mesura que la xarxa SAI ha anat creixent, també ha augmentat el nombre de casos treballats de forma coordinada amb altres administracions. Segons les dades de la conselleria, entre 2015 i el primer semestre de 2021, s’han gestionat 1.181 casos, incloent consultes, denúncies i incidències.

Prop de la meitat, ha dit, són incidències registrades per homes o dones trans i la majoria tenen lloc en l’àmbit educatiu, seguit de l’àmbit sanitari, el registre civil i l’entorn familiar o laboral.

Alguns grups parlamentaris, com la CUP, s’han mostrat preocupats per si la xarxa de SAI arriba a tot el territori, ja que els serveis no estan oberts sempre. “Fora de l’àrea metropolitana hi ha una dèbil impementació”, s’ha queixat la diputada Basha Changue.

Verge li ha replicat que sempre hi ha un servei de guàrdia, que és el SAI Central, i ha indicat també que el nombre de 111 és variant i es pot ampliar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa