El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern posa en marxa l’elaboració del nou Pacte Nacional per la Indústria
  • CA

El Govern ha aprovat posar en marxa el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022 – 2025, que ha de prioritzar projectes amb una “autèntica capacitat transformadora“. El PNI s’impulsarà des del Consell del Diàleg Social i des del Consell Català de l’Empresa. La metodologia proposada inclou la creació d’una Taula del Pacte Nacional per a la Indústria amb 38 representants d’agents socials, partits i entitats, que es reunirà per primer cop el 10 de setembre. Aquesta mesa serà un instrument de participació i de validació de les propostes que elaborin els cinc grups de treball del PNI. El PNI en vigor entre 2017 i 2021 va aconseguir una execució pressupostària de 1.668 milions d’euros, un 90,9% del previst.

Per part del Departament d’Empresa i Treball hi formaran part, a més del conseller, el secretari general; el secretari d’Empresa i Competitivitat; el secretari de Treball; la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ.

El document final del Pacte haurà de definir un nombre reduït d’actuacions que siguin transformadores, tractores i que estiguin adequadament dotades pressupostàriament, perquè “la indústria catalana pugui fer un salt significatiu cap endavant”. També haurà d’incloure el calendari, un compromís dels recursos per a cadascun dels anys de vigència i els indicadors necessaris per fer-ne una avaluació correcta.

El PNI en vigor entre 2017 i 2021 va aconseguir una execució pressupostària de 1.668 milions d’euros, xifra que representa un 90,9% de la quantitat prevista. L’àmbit temàtic del PNI que va tenir més dotació pressupostària va ser Competitivitat i ocupació industrial, amb 738 milions d’euros, i té un percentatge d’execució total (108,3%), mentre que el segon, Formació, amb 699 milions d’euros, el té del 87%.

Després de l’aprovació de l’acord de Govern, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat que el PNI ha generar una “transformació efectiva del sector” i que s’ha de concentrar en “projectes amb capacitat tractora i d’alt valor afegit”.

“Amb el Pacte, volem impulsar una indústria catalana més competitiva, que incorpori els avenços tecnològics vinculats a la digitalització, que transiti cap a l’economia verda i circular, i que ofereixi llocs de treball estable i de qualitat, tot millorant l’equilibri de gènere, és a dir, una indústria que torni a ser el gran motor de la nostra economia”, ha dit.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació. Amb reptes com la transició verda i la digitalització sobre la taula, les actuacions del nou Pacte buscaran impulsar l’economia verda i circular, reduir els costos energètics, potenciar la digitalització, la innovació i internacionalització del teixit empresarial català, millorar la formació professional, fer que Catalunya disposi d’un millor equipament d’infraestructures i incrementar la dimensió de les pimes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa