El Govern, JxSí i la CUP signen la declaració d'independència

Amb aquest gest, el Parlament traspassa al Govern la decisió de posar límit al període per recollir suports internacionals i negociació a Madrid

 

 

 

"Constituïm la República Catalana com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social". Aquesta és la declaració d'independència que han signat els membres del Govern i els diputats dels grups parlamentaris de JxSí i la CUP. Tots plegats han escenificat el compromís del Parlament amb la declaració d'independència, que dóna compliment a l'article 4.4 de la llei del referèndum. A l'Auditori del Parlament, la mateixa sala que va servir per presentar unitàriament la llei del referèndum, un per un han signat la declaració d'independència, que de moment, té efectes polítics però no jurídics. La signatura de la declaració, que ja estava redactada abans que comencés el ple però que no ha estat llegida perquè el president Puigdemont ha demanat al Parlamant un ajornament dels efectes de l'aplicació de la llei. Ha assegurat que assumeix el mandat de l'1-O, però en nom del diàleg i per destensar el conflicte amb l'Estat, i alhora aconseguir arrossegar els Comuns, ha demanat "algunes setmanes" de temps perquè Europa o algun altre agent internacional faci de mediador amb Madrid. 

 

 

Llegiu aquí la declaració d'independència 

 

 
Els diputats independentistes van signar la declaració d'independència després del ple
Els diputats independentistes van signar la declaració d'independència després del ple | Jordi Borràs

 

Fonts de JxSí han explicat a El Món que la signatura davant dels mitjans de comunicació es fa a petició de la CUP, però que serveix perquè "no hi hagi cap dubte del nostre compromís", i la CUP explica que posant la signatura dels 71 diputats al text de declaració de la independència "el Parlament posa la pilota novament a la teulada del Govern, que serà qui haurà de decidir quan aplica la declaració, és a dir, quan considera que queda molt clar que Madrid mai no negociarà". Els cupaires, visiblement molestos durant el ple, han lamentat que Puigdemont hagi demanat un ajornament, perquè creuen que és molt clar que no hi ha cap possibilitat que l'Estat s'assegui a negociar. Amb tot, la signatura conjunta de la declaració permet destensar l'ambient entre l'independentisme, i alhora, enviar un missatge positiu a la gent que avui havia sortit al carrer esperant una proclamació de la independència per part del president de la Generalitat.  

 

Comentaris