El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol qualifica “d’il·lògic i molt dolorós” que es tombi el nou sostre de despesa
  • CA

 

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha valorat molt negativament que l’oposició hagi tombat el nou sostre de despesa que el seu executiu havia portat al Congrés dels Diputats. “Ens sembla incomprensible, il·lògic i molt dolorós. Ens preguntem quina estratègia i quina explicació pot haver, més enllà del càlcul electoralista, per a no atendre les necessitats de tants ciutadans, per mantenir la incomoditat i el patiment d’espanyols a les comunitats que necessiten escoles, dispensaris de salut, una carretera o ajuda per a la dependència. És de suma gravetat”, ha etzibat visiblement molesta. A més, Celaá ha acusat els grups que han votat en contra o s’han abstingut per tombar la mesura d’haver actuat “amb dogmatisme”.

 

En aquest sentit, la portaveu ha criticat la “inflexibilitat” dels grups que no han acceptat el sostre de despesa de Pedro Sánchez i ha avisat que la xifra que proposaven “era una senda que suavitza objectius de dèficit i atorga un marge per a que actuïn les comunitats autònomes”. “PP, Cs, Podem i la resta de grups hauran d’explicar als seus conciutadans que el resultat del que han fet és que no es podrà afavorir l’estat del benestar”. “El pur dogmatisme i la inflexibilitat ideològica d’uns i altres han privat de poder disposar de 2.500 milions per a les comunitats autònomes”, ha continuat per criticar el vot de l’oposició. 

 

Amb tot, la portaveu s’ha mostrat segura que el govern espanyol podrà portar a terme els seus plans igualment i que la via engegada era la correcta. “Aquest govern que sap en què treballa, confia en poder comptar amb la corresponsabilitat d’altres forces polítiques. Avui hem rebut aquest resultat que no ens ha agradat amb la senda d’estabilitat, i no ens agrada perquè desconsidera la ciutadania que necessita més estat del benestar, però són els ciutadans els que auditaran i finalment escriuran el comptador”, ha avisat. De fet, ha negat que, com algun partit ha dit, no s’hagi volgut pactar el nou sostre amb altres grups. “Si alguna cosa fem, és negociar, amb forces polítiques i agents socials. No és l’absència de negociació o conversa que hagi portat aquest resultat”, ha dit la portaveu. 

 

Amb tot això, Celaá ha refermat que el govern espanyol “mantindrà el seu rumb, prepara els seus pressupostos per al 2019 i segueix amb l’agenda de canvi, disposat a seguir consolidant creixement, ocupació, una Espanya al sí de la UE i regenerant la vida democràtica”. Tot i això, ha insinuat que els comptes de l’any vinent acabaran adaptant-se a l’antiga xifra del sostre de despesa. “Amb el rebuig d’avui, tornem a l’antiga senda. No cal repetir que el nou camí afavoriria moltíssim a totes les comunitats”, ha dit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa