El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol prepara un recurs al TC contra la Llei de lloguers
  • CA

El govern espanyol es prepara per interposar en les pròximes setmanes un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana de lloguers. El pròxim 22 de juny expira el termini de sis mesos de què disposa l’executiu espanyol per presentar-lo sense que –per ara- s’hagi assolit un acord amb la Generalitat. El ministre de Política territorial, Miquel Iceta, ja va avançar aquest dimecres al Congrés que quan té el convenciment que una llei autonòmica vulnera l’àmbit competencial, “políticament, legalment i moralment tinc l’obligació de presentar aquest recurs” i “no puc mirar cap a una altra banda”.

Malgrat que el Ministeri apunta que encara està obert el període de negociació amb el Govern, fonts del govern espanyol asseguren a El Periódico que la interposició del recurs ja està decidida i que s’aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres.

Un recurs d’inconstitucionalitat per part del govern espanyol pot suposar la suspensió automàtica de la norma sempre que l’executiu espanyol apel·li a l’article 161.2 de la Constitució que li permet paralitzar qualsevol norma autonòmica des del moment en què el Tribunal Constitucional admeti a tràmit el seu escrit. El TC ja té sobre la taula un altre recurs, en aquest cas interposat pel PP adduint que vulnera el dret a la propietat privada.

Iceta va assegurar al ple que malgrat que “presentar un recurs no és un plat de gust” i que té el convenciment que es tracta d’una llei “progressista”, la iniciativa està motivada pel convenciment del govern espanyol que el Parlament va legislar vulnerant les competències de l’Estat. L’Estat, va dir Iceta, “té un marc competencial”.

Paral·lelament, representants del Sindicat de Llogaters s’han reunit aquest dijous al Congrés amb els grups parlamentaris d’ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem davant la possibilitat que el Consell de Ministres aprovi el recurs.

El representant del Sindicat de Llogaters Jaime Palomera ha afirmat que la llei catalana està “creant un precedent positiu” per a tot l’Estat que demostra “que sí que es poden regular els lloguers”. “El que el govern no pot fer és insinuar que tombarà aquesta llei, sinó que toca ampliar aquesta regulació a la resta de l’Estat”. Palomera ha retret a l’executiu espanyol que paral·lelament a aquest recurs no impulsi la seva llei de lloguers, que està signada entre els socis de la investidura.

La Llei del lloguer determina que en les zones amb una manca d’oferta d’habitatge assequible, el preu el lloguer queda determinat en funció de l’índex de l’Agència de l’Habitatge. Els nous contractes s’han de cenyir al preu/m2 de referència. En cas que l’immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys, la llei impedeix que el propietari n’apugi el lloguer. La norma, per tant, obliga els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre l’índex i a congelar els que s’hi situen per sota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa