El govern espanyol no sol·licitarà l’execució de la sentència que imposa un 25% de classes en castellà

Fonts del departament de Pilar Alegría defensen que regular-ho és competència de la Generalitat

El Ministeri d’Educació no sol·licitarà l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un mínim del 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. Fonts del departament encapçalat per la ministra Pilar Alegría defensen que implicaria una invasió de les competències de la Generalitat i que regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon al Govern, ja que la competència sobre la matèria és autonòmica. Així ho va traslladar el Ministeri d’Educació a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu presidida per l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat en una carta que ha avançat El Mundo i a la qual ha tingut accés l’ACN.

La política lingüística a l’escola no és competència de l’Estat, sinó de les administracions educatives“, diu la resposta d’Educació, que sosté que “la constitucionalitat del règim lingüístic en els territoris amb llengua cooficial dependrà d’una valoració flexible que determini que ambdues llengües tenen presència” i que tothom “assoleixi el domini ple i equivalent en ambdues“.

Això, “sense que l’Estat pugui intervenir en la definició de les polítiques autonòmiques que regulin aquest deure, segons la Constitució i la consolidada doctrina constitucional“. Les mateixes fonts remarquen que si el Ministeri actués per sol·licitar l’execució de la sentència, la Generalitat podria recórrer al TC que podria sentenciar que l’Estat està envaint competències autonòmiques.

Comentaris

  Fran BCN 03/08/2021 12:21 pm
  Potser no fer-ho és donar arguments als ultres i a la caverna...la GenCat hauria de ser més intel·ligent i pragmàtica no pas sectaria. La realitat és que moltes escoles ja ho posen en pràctica sense cap sentència.
  Pajaritu 03/08/2021 12:28 pm
  ¿Cómo se llamaba aquel sistema de gobierno donde unos pocos se imponían ideológicamente sobre una mayoria impidiendo otras ideas?. Ah, sí... TOTALITARISMO. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  Català 03/08/2021 2:44 pm
  Uiiii! Una abaixada de calces del govern espanyol. Malament!
  Joan de Sant Andreu 03/08/2021 3:11 pm
  Però a veure! Perquè han de voler imposar una cosa que ja la tenen guanyada. Des de fa temps la llengua vehicular als centres públics és el castellà. Els professors que haurien de ser mostre són els primers en parlar castellà en qualsevol entorn inclòs a les pròpies reunions de professors. Quan un parla en castellà la major part canvia a la llengua mesetària i això succeeix amb assiduïtat amb tant professor valencià interí com hi ha. Per què volen assegurar el 25 % a la força si ja el tenen amb major percentatge de facto. I si hi ha qui dubte que s apropi sense avisar.

Nou comentari