El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol impugnarà al TC la moció del 9-N
  • CA

 

La ministra i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha anunciat aquest divendres que Moncloa impugnarà davant del Tribunal Constitucional (TC) la moció aprovada aquest dijous al Parlament de Catalunya. El text el va presentar la CUP i demanava que la cambra reiterés els “objectius polítics” de la resolució de la consulta del 9 de novembre de 2015. Celaá ha assegurat que el recurs del govern espanyol es presentarà tan bon punt Moncloa rebi l’informe del Consell d’Estat sobre aquesta qüestió, que ja ha estat sol·licitat.

 

Aquest avís del govern espanyol es produeix només tres dies abans que els presidents del govern català i espanyol, Quim Torra i Pedro Sánchez, es reuneixin a Madrid. Per altra banda, la portaveu del Govern de la Generalitat, Elsa Artadi, ja ha anunciat aquest mateix divendres poc abans des les declaracions de Celaá que no hauria de sorprendre ningú que l’objectiu polític dels partits independentistes sigui la independència. I, a més, ha avisat Sánchez que si portava la moció al TC es constataria que actua igual que Rajoy. El govern espanyol, però, sosté que aquest recurs no ha d’influir en l’èxit de la trobada perquè el recurs segueix un itinerari “jurídic” i “la via política va per un altre”.

Mitjançant aquesta moció el Parlament reiterava els objectius polítics de la resolució del 9-N de 2015, com a conseqüència dels resultats del 27-S, legitimats per l’1-O i el 21-D. La resolució va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i els lletrats del Parlament de Catalunya van advertir que calia “no tramitar la moció”. Celaá ha explicat que el recurs del govern espanyol es presenta “en defensa de la Constitució espanyola i de l’Estatut de Catalunya”.

 

El plenari va aprovar la moció de la CUP-CC amb les transaccions de les esmenes de JxCat i ERC, que també insten el Govern a recuperar les lleis suspeses i anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC). El text aprovat al Parlament insta l’executiu a presentar, en 90 dies, l’estat i el pla d’execució de totes les mesures suspeses pel TC, i en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades. Els tres grups independentistes van votar a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i CatECP hi ha votat en contra. Al seu torn, Cs, PSC-Units i PPC no han participat de la votació de cap dels punts de la moció. El text ha provocat força crispació tant abans com durant el debat. Just abans de començar, els lletrats han recomanat que no es tramiti l’esmena transaccionada que fa referència a la resolució del 9-N.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa