El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern espanyol impugna davant del TC tres lleis del Parlament
  • CA

El Consell de Ministres ha sol·licitat aquest divendres al seu president, Mariano Rajoy, que impugni davant el Tribunal Constitucional tres lleis aprovades pel Parlament català, dos d’elles per un conflicte de competències. Els recursos porten aparellada la petició que les lleis recorregudes se suspenguin cautelarment si són admeses a tràmit.

Segons ha explicat el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, el Govern espanyol impugnarà la llei que estableix un impost als habitatges buits perquè aquest fet imposable ja està gravat en l’actual sistema de finançament de les hisendes locals, que preveu recàrrecs de fins al 50 per cent en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Un nou tribut sobre el mateix fet, ha dit, incorre en “vici d’inconstitucionalitat”.

Les altres dues lleis afectades, recorregudes perquè el Govern espanyol estima que envaeixen les seves competències, són la Llei 6/2015 relacionada amb l’activitat dels governs locals i la Llei 17/2015 orientada a la igualtat efectiva d’homes i dones. Catalá ha remarcat que el seu govern no té res en contra de l’objectiu de la llei però tant ell com els seus òrgans assessors consideren que envaeix competències estatals.

El ministre ha justificat que quests recursos com “l’exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s’ha extralimitat en les seves competències“. El Govern espanyol, ha dit, ha impugnat 30 lleis catalanes igual que la Generalitat ha impugnat 40 de l’executiu de Rajoy.

Quant a la llei antidesnonaments, que preocupa especialment a la Generalitat, ha recordat que abans d’arribar a una impugnació existeixen mecanismes per arribar a acords i ha assegurat que el Govern espanyol està disposat a treballar en això amb la millor disposició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa