El govern espanyol confirma que vol treure les restes de Franco del Valle de los Caídos

La vicepresidenta, Carmen Calvo, assegura que l'executiu intentarà "trobar acords" amb la resta de partits

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol complirà amb l’acord del Congrés dels Diputats, el maig del 2017, que establia el trasllat de les restes del dictador Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos, tot i que no ha concretat quina fórmula s’utilitzaria. En declaracions als mitjans, ha afirmat que s’aplicarà “en els termes que ens vam proposar com a grup parlamentari” i que “ara intentarem trobar el mode idoni per donar resposta com a govern”. “Donarem compliment al què el Congrés dels Diputats va decidir que es fes”, ha afegit. D’altra banda, la vicepresidenta del govern espanyol ha comentat que l’executiu “intentarà parlar amb tothom” i “trobar acords” amb la resta de partits.

 

Fa prop d’un any, al maig el 2017, el Congrés dels Diputats va aprovar amb 198 vots a favor (PSOE, Podem, PDeCAT, PNB), un sol vot en contra a la bancada del PP i 140 abstencions (PP i ERC per motius diametralment oposats) una proposició no de Llei del Grup Socialista que reclama l’exhumació de les restes dels dictadors Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos. La iniciativa va prosperar després que Podem acceptés finalment votar a favor del text malgrat que els socialistes no havien acceptat cap de les seves esmenes. 

La proposició no de Llei reclamava el trasllat de les restes de Franco perquè el Valle de los Caídos “deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica” i fos reconvertit en “espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura”.

Nou comentari