El govern espanyol aprova el recurs al Constitucional contra la moció del 9-N

Un cop rebut el dictamen favorable del Consell d'Estat

 

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres finalment interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra la moció del Parlament de Catalunya aprovada amb els vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP per ratificar els objectius polítics del 9-N. L’executiu ja havia anunciat que tenia intenció d’interposar aquest recurs i l’acord s’ha produït aquest divendres després de rebre el dictamen favorable del Consell d’Estat. La Moncloa apel·la a l’article 161.2 de la Constitució per provocar que el Tribunl Constitucional dicti automàticament la suspensió cautelar de la moció tan bon punt admeti l’escrit a tràmit.

 

Divendres de la setmana passada Celaá va anunciar aquest recurs en contra d’una moció que “vulnera les sentències del Tribunal Constitucional i l’Estatut de Catalunya com han recordat els lletrats de la cambra” en “defensa de la Constitució i de l’Estatut de Catalunya”

Mitjançant aquesta moció el Parlament va reiterar els objectius polítics de la resolució del 9-N de 2015, com a conseqüència dels resultats del 27-S, legitimats per l’1-O i el 21-D. La resolució va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i els lletrats del Parlament de Catalunya van advertir que calia “no tramitar la moció”.

 

El plenari va aprovar la moció de la CUP-CC amb les transaccions de les esmenes de JxCat i ERC, que també insten el Govern a recuperar les lleis suspeses i anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC). 

 

El text aprovat al Parlament insta l’executiu a presentar, en 90 dies, l’estat i el pla d’execució de totes les mesures suspeses pel TC, i en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades. 

 

Els tres grups independentistes van votar a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i CatECP hi va votar en contra. Al seu torn, Cs, PSC-Units i PPC no van participar de la votació de cap dels punts de la moció.

Nou comentari