El govern espanyol admet en un document que té a mig complir el compromís d’investidura amb ERC

El pacte per la taula de diàleg figura en un quadre general que avalua l'estadi dels pactes d'investidura amb diversos partits

El govern espanyol ha fet públic un document de balanç del primer any de govern de coalició PSOE-Unidas Podemos, concretament del grau de compliment dels compromisos assumits en acords d’investidura amb diferents formacions polítiques de l’estat, entre les quals hi ha una de catalana, ERC. La manera com l’executiu de Pedro Sánchez presenta les dades fa que, un any després, sembli que encara no hagi complert cap acord amb els republicans. Aquesta xifra ve donada pel fet que el compromís únic era la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític, un acord que en la graella i els gràfics de balanç del govern espanyol apareix en la fase d’“en procés”, ja que la mesa només s’ha reunit una vegada, tot i que en cap moment s’ha dit que s’hagi anul·lat. A més a més, d’acord amb la previsió que figura en una taula de classificació, la Moncloa especifica que al juny del 2021 no té previst haver completat el 100% del compromís, de manera que deixa el projecte obert indefinidament.

La presentació de les dades resulta xocant perquè consta en la mateixa taula de percentatges que avalua el grau de compliment dels pactes amb altres formacions, acords més convencionals. Així és com el govern espanyol assegura haver complert ja el 32% dels acords amb Compromís, el 29% amb Nueva Canarias, el 22% amb el Bloc Nacionalista Gallec, el 10% amb Teruel Existe i un 7% amb el PNB. En els gràfics no s’especifica el contingut dels acords, i en la pàgina següent només hi ha una llista que recull el títol genèric del pacte amb cada formació: en el cas d’ERC, com que es tracta d’un acord amb un únic compromís –la taula de diàleg– queda clar de què es parla. Pel que fa a la resta de partits, el nombre de compromisos concrets adquirits dins de cada pacte és l’única dada que es presenta, i no se sap en què consisteixen.

Nou comentari